Melden van storing en reparaties

Kijk eerst in het Besluit Kleine herstellingen en in de onderhoudswijzer van Govaert. Daarin staat wie de reparatie moet uitvoeren. Als het een reparatie is die de verhuurder moet doen, gaan we zo snel mogelijk voor je aan de slag. Is het een reparatie die bij de huurder hoort, dan regel en betaal je de reparatie zelf.

Let op! Kijk eerst in je huurovereenkomst onder artikel 9.1 wie het beheer doet van jouw woning. Zodra je dit hebt opgezocht kom je een stuk verder!

Staat hier: Govaert. Dan regelen we het beheer voor de verhuurder en gebruik je: Mijn Govaert.

Staat hier: Verhuurder. Dan doet je verhuurder zelf het technisch en financieel beheer. Je dient daarom het verzoek hiervoor in te dienen bij de verhuurder. Zijn of haar contactgegevens staan in de huurovereenkomst opgenomen.


Zaken van algemeen onderhoud zoals defecte keukenapparatuur, lekkende kraan of een loszittende tegel zijn allemaal vervelend, maar vereisen geen spoed. Ons technisch beheer streeft ernaar om binnen 3 werkdagen te reageren.

Je dient een reparatieverzoek in via: Mijn Govaert. Het kan zijn dat je hier nog geen inloggegevens van ontvangen hebt. We zijn dan nog druk bezig om de digitale portalen live te zetten. Het kan daardoor zijn dat je je verzoek nog op de oude manier moet indienen. Dit doe je als volgt:

Je dient een reparatieverzoek schriftelijk (per email) in via beheer@govaert.nl. Daarin vermeld je: het adres en huisnummer, een korte omschrijving van de reparatie en eventuele foto’s toegevoegd als bijlage.

Ons technisch beheer streeft ernaar om binnen 3 werkdagen te reageren.


In Mijn Govaert kun je de huidige status van je reparatieverzoek volgen.


Betreft het een spoed storing: bijvoorbeeld geen warm water of een lekkage en kan het niet wachten? Bel met onze afdeling technisch beheer op werkdagen binnen kantooruren op het telefoonnummer: 033 – 46 30 950.

Spoedeisende storingen buiten kantoortijd?
Voor spoedeisende storingen buiten kantoortijd en in het weekend die direct verholpen moeten worden, kun je contact opnemen met afdeling technisch beheer via bouwbedrijf Schoonderbeek op telefoonnummer: 033 – 45 69 514.

Het spreekt voor zich dat bouwbedrijf Schoonderbeek alleen rechtstreeks benaderd mag worden in een noodsituatie. Mocht er geen sprake zijn van nood, maar laat je toch onnodig actie ondernemen dan zijn de extra kosten voor eigen rekening.

Mocht zich een dergelijke situatie voordoen dan verzoeken we je zo snel mogelijk, na de door jouw ondernomen actie, dit ook alsnog te melden bij onze afdeling technisch beheer door een e-mail te sturen aan beheer@govaert.nl.

Geen warm water of een storing aan de Cv-ketel buiten kantoortijd?
Veel storingen kun je zelf oplossen. Zoek de storingscode op de display van je ketel op in de handleiding of zoek via het internet. Vaak is de storing te verhelpen door het ontluchten van de cv of het bijvullen van de cv-installatie. Kun je de storing niet zelf verhelpen of vermoed je dat de ketel of een onderdeel daarvan kapot is. Check dan de sticker op de Cv-ketel. Op de sticker staat het bedrijf vermeldt waar onderhoudt is ondergebracht. Je kunt bij noodgevallen het bedrijf zelf benaderen. Deze erkende vakmensen kunnen het probleem snel identificeren en oplossen.

Het spreekt voor zich dat het bedrijf alleen rechtstreeks benaderd mag worden in een noodsituatie. Mocht er geen sprake zijn van nood, maar laat je toch onnodig actie ondernemen dan zijn de extra kosten voor eigen rekening.

Mocht zich een dergelijke situatie voordoen dan verzoeken we je zo snel mogelijk, na de door jouw ondernomen actie, dit ook alsnog te melden bij onze afdeling technisch beheer door een e-mail te sturen aan beheer@govaert.nl.

Over ons

Bedrijfsfilm

Arne Hopstaken

Ondernemend, innovatief en verzet graag bergen.

Jeldrik van Rhijn

Creatief, doelgericht en zit graag dichtbij het vuur.

Hugo Drost

Daadkrachtig, geïnteresseerd en houdt van gezelligheid.

Blog

24 februari 2023

Starters kunnen slechts 3,4% van de koopwoningen in Nederland financieren

In januari 2023 was er voor het eerst in negen jaar sprake van een daling van de huizenprijzen. De huizenprijzen daalden met maar liefst 6,4%. De gemiddelde prijs van een huis is met 447.000 euro toch ver buiten bereik van de gemiddelde alleenstaande starter. Verder lezen
31 januari 2023

Kopers opgelet! Ook in Amersfoort dalen de huizenprijzen.

In de provincie Utrecht dalen de huizenprijzen gemiddeld harder dan in andere provincies. Amersfoort is daarin geen uitzondering. Met een gemiddelde huizenprijs van 461.252 euro is de huizenprijs in onze regio met 7,3% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het Nederlands gemiddelde ligt op een daling van 6,4%. Verder lezen
6 januari 2023

De woningmarkt koelt af: dit is het effect op jongeren en starters

De woningmarkt koelt af, de gekte lijkt voorbij te zijn na een jarenlange stijging van de huizenprijzen. De prijzen dalen en woningen staan langer te koop, waardoor er meer aanbod is. Dit blijkt onder andere uit het feit dat kopers een lagere hypotheek afsluiten. In deze blog lees je het effect hiervan op jongeren en starters. Verder lezen
28 november 2022

Tips om een huis te verkopen in een afkoelende woningmarkt

Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk is het zover! De woningmarkt koelt af en dat is gunstig voor iedere huizenkoper. Toch zijn er wel aandachtspunten bij het kopen van een huis. Denk aan inflatie, rentestijging en hogere energieprijzen. In deze blog behandelen we een aantal tips, waardoor je ook in een afkoelende woningmarkt jouw huis kan verkopen. Verder lezen
© Copyright - Govaert Makelaardij - Alle rechten voorbehouden