Exclusief appartementencomplex aan de Westsingel in Amersfoort
Eigenaren Ria en Aad Trompert vertellen hoe het appartementencomplex in het hart van de historisch binnenstad van Amersfoort tot stand is gekomen.

Ruim acht jaar geleden waren zij in de binnenstad van Amersfoort op zoek naar een appartement voor hun zoon. Daarbij stuitten ze op een aantal appartementen die aan de Westsingel te koop stonden en bij het bezichtigen waren ze blij verrast en zagen direct mogelijkheden voor dit object. Aad en Ria wilden graag op de bovenste verdieping van het complex gaan wonen en werken. Een penthouse, drie panden breed. Ze hebben het gekocht met de voorwaarde dat ze het naar eigen wensen mochten aanpassen. Uiteindelijk hebben ze niet alleen de appartementen opnieuw ontworpen maar ook de voor- en achterzijde van het hele complex. Een nieuwe luifel met verlichting, een monumentale toegangspoort aan de voorzijde, mooie diepe balkons aan de achterzijde en de opname van een lift. Aad en Ria wilden een appartement realiseren dat voor hun klanten een voorbeeld zou zijn over hoe zij over architectuur en wonen denken.

De komende periode van hun leven zullen ze steeds minder in hun atelier en praktijk gaan werken. Ze hebben het plan opgevat om een boot te kopen waarmee ze reizen door Europa willen maken en daarom staat deze bijzondere woon- en werkplek in het centrum van Amersfoort te koop.

Appartement
Entree, toilet, praktijkruimte, woonkamer van 70 m² met woonkeuken en openslaande deuren naar het dakterras (150 m²), atelier met lichtkoepel, slaapkamer en badkamer.
Het meest verrassende is dat het zicht op de kap van binnen is gehandhaafd, zowel in de woonkamer als gedeeltelijk in de praktijk. De woonkamer is het centrale deel in het huis waar alles samen komt. Hier koken en eten we en brengen er onze vrije tijd door. Op warme dagen zetten we de openslaande deuren naar het grote dakterras open en eten buiten. Onze werkruimten grenzen direct aan de woonkamer. Ons leven met ieder een eigen zelfstandige onderneming, is dan ook zo ingericht dat wonen en werken werkelijk in elkaar over lopen. We slapen aan de kant van de stad. We hebben daarom in de ramen van zowel de badkamer als de slaapkamer driedubbel, geluidwerend glas laten zetten om in de nacht de stad buiten te sluiten. Eigenlijk waan je je in dit mooie penthouse, midden in de stad, gewoon in een vrijstaand huis waar je heel goed alleen kunt zijn. Maar als we de trap af gaan of de lift naar beneden nemen zijn we direct midden in de stad. Doen we een boodschap, gaan uit eten of pikken een filmpje aan de overzijde in Theater de Lieve Vrouw.

Ligging
Dit heerlijke appartement heeft aan vier kanten licht, is zonnig en heeft een topligging aan de lichte kant van de toren. Het ligt midden in de stad, maar binnen ervaar je de stilte. Doordat dit stukje Westsingel dicht bij het voetgangersgebied ligt is het autoluw gehouden. Alleen fietsers en tweemaal per uur een bus, zorgen er voor dat het hier heerlijk vertoeven is. Bovendien is alles binnen handbereik; de winkelstraat, het St. Jorisplein, supermarkten, musea en de bloemenmarkt aan de overkant. Op loopafstand van het station en twee minuten lopen van het gezellige Theater de Lieve Vrouw.

De voorgevel en toegangspoort
De toegangspoort staat synoniem voor de zorgvuldige wijze waarop we met het ontwerp van ons appartement en het ontwerp van de gevels zijn omgegaan. We wilden er, samen met de aannemer, een bijzonder complex van maken. De grote poort en loopdeur zijn zowel ambachtelijk als monumentaal geworden. Ze passen daardoor bij de monumentaliteit van de Onze Lieve Vrouwentoren aan de overkant en bij de prachtige gevelstenen die architect Van Hoogevest in 1920 had ontworpen. De doorgaande nieuwe stalen luifel met mooie verlichting maakte het complex af. Zij verbindt de drie gebouwen, zonder de afzonderlijke architectuur van de individuele panden aan te tasten.

Achtergevel en trappenhuis
De achtergevel is heel anders dan de voorgevel. Hier is bewust voor een geïsoleerde gestuukte gevel gekozen. Op die manier ontstaat er een prachtig contrast tussen het donkere staal van het trappenhuis en de lichte gevel. Het stalen trappenhuis en de liftkoker is geheel gepoedercoat, om zo de duurzaamheid daarvan te garanderen. Op elke verdieping zijn diepe balkons aangebracht. Midden in het trappenhuis is een hydraulische lift opgenomen en is exclusief eigendom van appartement 11b en 12a. Naar de terrassen zijn diverse openslaande deuren aangebracht zodat de relatie met buiten optimaal is. Onder de poort zijn voldoende parkeerplaatsen opgenomen, voor elk appartement een.

Duurzaamheid
Bij de bouw is het appartement volledig geïsoleerd en voorzien van dubbel glas. Later zijnde ramen in de slaap- en badkamer extra voorzien van driedubbel en geluidwerend glas. Vorig jaar zijn op het platte dak boven het atelier 14 zonnepanelen en een warmtepomp geplaatst. De warmtepomp produceert in de winter warmte voor de vloerverwarming. En in de zomer koel water dat via de vloer het appartement fris houdt. De energie die de warmtepomp gebruikt wordt geleverd door de zonnepanelen. Doordat het een zeer zonnig dak is, wordt er daarnaast elektriciteit aan de energieleverancier terug geleverd en is de hoeveelheid nog in te kopen energie zeer laag. Gas is alleen nog nodig voor warm water in de douche en keuken. Het appartement is compleet ingericht met dimbare verlichting, per ruimte regelbare verwarming of koeling, design lichtknoppen en luxaflex of rolgordijnen.