Dit fraaie Rijksmonument is één van Amersfoorts bekendste grachtenhuizen, ook wel genoemd ‘Het Sluisje’. Deze naam is ontleend aan de waterdoorgang in de eerste stadsmuur, waarbij water van de levendige binnenhaven het Havik in de stadsbuitengracht stroomde. De waterdoorgang in de stadsmuur werd mogelijk afgesloten door een valhek en bewaakt door twee huizen. Na de aanleg van de tweede stadsmuur hoefde de doorgang niet langer te worden bewaakt en werd de waterdoorgang overkluisd. Daarop verrees in de 16de eeuw Muurhuizen 199, Huis ’t Sluisje. Nadat het in de 18e eeuw een tabakspakhuis was geweest, werd in 1776 in het pand een Musiecqzaal aangelegd, zoals boven de ingang is te lezen.

Zover in de geschiedenis is terug te vinden wordt ’t Sluisje sinds 1822 bewoond. In 1974 werd aangevangen met de restauratie door architect H.A. Pothoven welke een jaar in beslag heeft genomen. In 1995 heeft de laatste renovatie plaatsgevonden en is de woning aangepast aan huidige maatstaven van comfort.

Indeling: via de zware voordeur en entree met tussendeuren wordt de centrale hal bereikt, aansluitend toegang tot de werkkamer met uitzicht naar het Havik. Een corridor leidt naar de slaapkamer met openslaande deuren naar het terras. De badkamer is voorzien van een ligbad, een doucheruimte, toilet en wastafelmeubel.

De royale eetkamer heeft een open keuken en biedt uitzicht op de Weverssingel. De keuken is voorzien van diverse apparatuur waaronder een Aga Cooker. Openslaande deuren geven toegang naar het terras en de tuin aan het water. In de bijkeuken/berging is een leveranciersingang aan de Muurhuizen. Vanuit deze ruimte is er toegang tot de gewelfde kelder en een toiletruimte. De vloer van de hal, eetkamer/keuken en bijkeuken is belegd met fraaie tegels v.v. vloerverwarming.

Een eiken trap leidt naar de muziekzaal van circa 90 m². Deze ruimte wordt gekenmerkt door het hoge balkenplafond van maar liefst 5,50 meter, de hoge raampartijen en het tableau van stichters van het ‘Musiecq Colegie’. Tevens op deze verdieping een werkkamer, een pantry en toiletruimte.

Via eiken spiltrap wordt de entresol bereikt met bergruimte en zicht op de zaal/woonkamer. Vervolgens via dezelfde trap toegang tot de slaapverdieping. De vier royale slaapvertrekken zijn voorzien van wastafels en vaste kastruimte. Tevens op deze verdieping een doucheruimte, gescheiden badruimte en apart gesitueerd toilet.

De sporenzolder is via een vaste trap bereikbaar en is geheel bevloerd. De kap is aan de buitenzijde geïsoleerd en voorzien van nieuwe pannen. Naast de gigantische bergruimte bevindt zich hier een deel van de stookopstelling, welke een aantal jaren gelden is vernieuwd.

Algemeen:
– Mogelijkheid van aankoop garage in de directe omgeving
– Schilderwerk uitgevoerd in zomer 2013

Graag maken wij een afspraak voor bezichtiging om samen met u meer dan 400 jaar sfeer te proeven!

NB: Muurhuizen is een min of meer cirkelvormige straat rond het centrum van de stad; 2/3e van de cirkel heet Muurhuizen, het overige derde deel heet Breestraat en Krankeledenstraat. De straat is genoemd naar een reeks huizen, die sinds de 16e eeuw gebouwd is op de plaats van de eerste stadsmuur.