Havik 2: op een zeer beeldbepalende plek in het oudste deel van de Amersfoortse binnenstad gelegen monumentaal (rijksmonument) pand. De hoofdvorm van het huidige pand dateert uit de 17de eeuw. In het verleden was het pand in gebruik als gecombineerd pakhuis, werkplaats en woonhuis. In de 19de eeuw veranderde dit en kreeg het pand alleen nog een woonbestemming. Karakteristiek in de voorgevel is het verhoogde middendeel met de hijsbalk. Deze hijsbalk is voorzien van een hijskap met lijstwerk. In het interieur is nog het bijbehorende houten hijswiel aanwezig. Alle (grenen en eiken) spanten en gordingen zijn nog zichtbaar. Het pand bestaat uit 3 delen: een voorhuis, achtervleugel en kleine zijvleugel. Onder de achtervleugel ligt een kelder.

Een absoluut unieke kans maar let op, het dient volledig te worden gerenoveerd!

Het Havik was oorspronkelijk een natuurlijke meander in de rivier de Eem en waar later de oude haven van Amersfoort lag. Nu is nauwelijks voorstelbaar dat hier zeilschepen aanmeerden, maar schilderachtig is het hier nog steeds. Op een uiterst prominente locatie aan deze mooiste van Amersfoortse grachten staat dit karakteristieke huis. Aan de voorzijde een prachtig uitzicht, aan de achterzijde en dat is uniek, direct zicht op de woningen aan de Muurhuizen, het andere hoogtepunt van onze binnenstad!

Op loopafstand bevinden zich uitgaansgelegenheden en de diverse pleinen, en de misschien wel leukste winkelstraat van de stad de Krommestraat. Een lekker broodje of espresso, diverse restaurants, de leukste platenzaak van de stad, je vind het allemaal op een paar minuten wandelen!

De indeling is als volgt: hal met stenenvloer, vandaaruit ga je naar de vertrekken zoals woonkamer, eetkamer, werkkamer, toegang tot kelder en de keuken in de zijvleugel. Vanuit die grote hal is er ook toegang tot de binnentuin.

Verdieping 1: overloop met toegang tot twee slaapkamers, grote open zolder met allerlei mogelijkheden, en een badkamer.

Verdieping 2: overloop met toegang tot twee slaapkamers, middels een vaste trap is de zolder (stahoogte) bereikbaar.

Algemeen: Hier krijg je de unieke mogelijkheid om een historisch pand volledig naar eigen inzicht te renoveren. Het betreft een rijksmonument, we informeren je graag wat dat precies betekent voor de verbouwing. Kijk ook alvast op www.monumenten.nl

De overdracht dient plaats te vinden bij BBD notarissen te Amersfoort.

Havik; deze natuurlijke bocht in de Eem was in de vroegste stedelijke geschiedenis de (binnen-) haven van Amersfoort. De naam komt in de bronnen voor het eerst voor in 1390. In de middeleeuwen ook wel Havicker beke genoemd. Havik betekent waarschijnlijk bocht (vik) in het water (Ha of A); ook Havik als havenwijk kan een verklaring zijn voor de naam.

Wanneer je overweegt om je eigen woning te verkopen of wanneer je benieuwd bent naar de huidige waarde, maak dan een afspraak met ons voor een vrijblijvend verkoopadvies of een kosteloze waardebepaling. Wij hebben het huis op de juiste plek!

Interesse in dit huis? Schakel direct een NVM-aankoopmakelaar in. Een NVM-aankoopmakelaar komt op voor jouw belang en bespaart je tijd, geld en zorgen! Adressen van collega NVM-aankoopmakelaars vind je op funda.nl