Het koopmanshuis ‘Deshima’ is een Rijksmonument van de buitencategorie! Gelegen op een zeer beeldbepalende plek in het oudste deel van de Amersfoortse binnenstad. Het voorhuis dateert uit de 17e eeuw waarvan diverse historische en karakteristieke details bewaard zijn gebleven. De marmeren tegels, plafonds met ornamenten, fraai versierde schouwpartijen en eiken spiltrap zijn daar prachtige voorbeelden van. Op de zolder is de originele sporenkap goed waarneembaar. Op verschillende plaatsen in de woning treffen we handbeschilderd tegelwerk aan, door één van de voormalige bewoners aangebracht.

Het Havik was oorspronkelijk een natuurlijke meander in de rivier de Eem en waar later de oude haven van Amersfoort lag. Nu is nauwelijks voorstelbaar dat hier zeilschepen aanmeerden, maar schilderachtig is het hier nog steeds.

Op loopafstand bevinden zich uitgaansgelegenheden en de diverse pleinen, en de misschien wel leukste winkelstraat van de stad de Krommestraat. Een lekker broodje of espresso, diverse restaurants, de leukste platenzaak van de stad, je vindt het allemaal op een paar minuten wandelen.

Momenteel is het pand in gebruik als kantoorruimte, maar heeft tevens een woonbestemming. Wie hier een horeca gelegenheid of restaurant wil beginnen, ook daar zijn mogelijkheden voor!

De indeling is als volgt: entree, ontvangstruimte waar oorspronkelijk de keuken te vinden was, kamer en suite met twee fraaie schouwen, tussenhal met toegang tot de toiletruimte en de kelder.

1e verdieping: overloop, drie ruime (slaap)kamers, badkamer voorzien van ligbad, inloopdouche, 2e toilet en wastafelcombinatie. De kamer aan de achterzijde heeft een vaste trap naar een eigen zolder met overloop voorzien van een pantry en aansluitend bergruimte.

2e verdieping: vaste trap naar de royale bergzolder.

Het achterhuis heeft een eigen entree aan de Vijver, maar is tevens toegankelijk te maken vanuit de Vijver 13. Centrale hal met toegang tot 2 (praktijk)kamers, pantry en toilet. Van hieruit is er een doorloop naar de binnenplaats.

Het geheel is goed onderhouden en voorzien van centrale verwarming. Zo is het buitenschilderwerk in 2016 uitgevoerd. Het pannendak is volledig vernieuwd en aan de buitenzijde geïsoleerd.


Wanneer je overweegt om je eigen woning te verkopen of wanneer je benieuwd bent naar de huidige waarde, maak dan een afspraak met ons voor een vrijblijvend verkoopadvies of een kosteloze waardebepaling. Wij hebben het huis op de juiste plek!

Interesse in dit koopmanshuis? Schakel direct een NVM-aankoopmakelaar in. Een NVM-aankoopmakelaar komt op voor jouw belang en bespaart je tijd, geld en zorgen! Adressen van collega NVM-aankoopmakelaars vind je op funda.nl


WAAR KOMT DE NAAM HAVIK VANDAAN?
Deze natuurlijke bocht in de Eem was in de vroegste stedelijke geschiedenis de (binnen-) haven van Amersfoort. De naam komt in de bronnen voor het eerst voor in 1390. In de middeleeuwen ook wel Havicker beke genoemd. Havik betekent waarschijnlijk bocht (vik) in het water (Ha of A); ook Havik als havenwijk kan een verklaring zijn voor de naam.