‘Het Hooge Huys’ dateert uit de tweede kwart van de 17e eeuw en bestaat uit twee evenwijdige vleugels. Kenmerkend zijn de fraaie trapgevels aan de voorzijde. De beide panden, waarvan de rechter helft te koop wordt aangeboden, zijn veelal bewoond geweest in combinatie met een ambachtelijke functie. Zo vertelt de geschiedenis een schoenmakerij, brouwerij, wolkammerij en –weverij, diverse dokterspraktijken, politiebureau en is het huidige gebruik een kapsalon. De ruimte van de kapsalon is dan ook voor veel doeleinden geschikt. Het pand is gebouwd in de Hollandse Renaissance stijl en is opgenomen in de registers van de Monumentenwet (Rijksmonument).

In de jaren ’60 is het geheel zogenaamd verticaal gesplitst waardoor er twee smalle percelen zijn ontstaan van circa 85 meter lengte aansluitend op het park van Huize Scherpenzeel. Het achtererf is in gebruik als parkeerplaats, aansluitend een bijgebouw verdeeld over 2 bouwlagen en voor diverse functies te gebruiken. Achter het bijgebouw bevindt zich de riante tuin met uitzicht op de monumentale bomen van het park.

Indeling: fraaie entree, hal, toegang tot de kapsalon met hoog plafond en grote raampartijen, doorloop naar de keuken aan de achterzijde, deur naar de gang welke toegang geeft tot de trap naar de bovenwoning. Tevens bevindt zich hier de achterdeur naar het achtererf.

1e verdieping: ruime woonkamer met uitzicht op het voorliggende plein, gesloten keuken, slaapkamer, toiletruimte, neutraal afgewerkte badkamer met ligbad, wastafelmeubel en douchecabine.

2e verdieping: royale overloop en 2 ruime slaapkamers. Middels vlizotrap toegang tot de riante bergzolder waar de oorspronkelijke houten kap nog goed zichtbaar is.

Het geheel is bouwkundig in een goede staat.