Het Grote Spui. Misschien wel het mooiste plekje van onze binnenstad. Precies op het punt waar Het Spui een ontmoeting aangaat met de Westsingel, ’t Zand en het Havik, waar grachten zijn omgeven met de historische bebouwing. En dat is nog maar het begin! Aan de voorzijde sta je middenin het stadse leven, maar dan de achterzijde. Een park, behorend bij dit huis. Een oase van rust binnen de oude stadsmuren. Het is een verrassing die maakt dat deze stadvilla een kans is in de categorie “once in a lifetime”. Je vindt in Amersfoort geen ander huis met deze combinatie. Een grasveld, bos, vijver, middeleeuwse ommuring en alle seizoenen van het jaar voorbij zien komen. Een adembenemend geheel. Deze meer dan bijzondere stadsvilla uit circa 1410 mogen we je nu aanbieden. Zonder te overdrijven, we praten hier niet over een bezichtiging maar over een wandeling. Kom kijken, we laten het graag zien! Deze woning, die oorspronkelijk deel uitmaakte van het Sint Aegtenklooster, is ontstaan uit het een voormalig notariskantoor en in 2017 onder leiding van monumentzorg en architecten van top tot teen gerestaureerd en verbouwd tot een bijzonder woonhuis waar zeker geen evenknie van te vinden is in Amersfoort

Dit object moet je voelen en in het echt zien om er de juiste indruk van te krijgen. Laten we beginnen de afbeeldingen en plattegronden van deze presentatie kort toe te lichten. Aansluitend maken we graag een afspraak om samen een ronde te maken.

Het front, in neoclassicistische stijl, wordt gevormd door een wit gepleisterde gevel, ramen met louvre luiken en diverse decoraties. De entree van het huis bevindt zich aan het Grote Spui. Na binnenkomst via de oude poort heb je direct een waanzinnig zicht op de statige en prachtig gerenoveerde achtergevel en de onder architectuur aangelegde binnentuin. Eenmaal binnen sta je versteld van hetgeen zich achter de gevel bevindt.

Het is fijn thuiskomen in dit huis. Via de ruimtelijke entree met een garderobe, toiletruimte en toegang tot de kelder bereik je de kantoorruimte en de woonkeuken vanwaar je middels een zwart stalen pui kunt doorlopen naar de woonkamer.

De woonkamer wordt gevormd door een zitgedeelte met volop glas naar de voor zijde van het huis. Omdat het huis iets verhoogd ligt ten opzichte van het straatniveau heb je vriendelijk contact met de straat, zonder dat passanten je zien. De oude schouw en de louvre luiken zorgen voor de nodige gezelligheid in de winter.

Vanuit de entree gezien bevindt zich links aan de achterzijde van de woning de leefkeuken. Dit is echt de plek in het huis waar je met z’n allen bijpraat, eet, borrelt en de dag doorneemt. Op de warmere dagen gaat de tuindeur open en loop je gemakkelijk in en uit. De keuken is zeer compleet uitgerust met onder andere 2 ovens en een quooker. Hier kook je voor de gezelligheid, met alle ruimte die je maar wenst! Rondom vrij en in het verlengde van de keuken het eetgedeelte, waardoor het mogelijk is om tijdens het koken, in gesprek te blijven met de mensen aan tafel. Een fijne ruimte die bedoeld is om samen te zijn!
Werken aan huis doe je in het kantoor aan de rustige achterzijde van de woning met zicht op de tuin. De vloer maar zeker ook de oude vuurplaats springen direct in het oog. Aansluitend bevindt zich de wasruimte/berging.

Langs een stenen trap daal je af naar de kelders, waaronder de spectaculaire gewelfkelder met kruisgewelven. Het water in de Westsingel stond, via een watergang onder het huis, in contact met een smal waterloopje in de achtertuin. De waterloop is inmiddels gedempt, maar is nog wel zichtbaar op oude kaarten Het verhaal gaat dat schuiten het klooster via deze gang bevoorraadden, zodat de nonnen ongezien hun voedsel in ontvangst konden nemen.

Op de eerste verdieping vind je aan de achterzijde de master bedroom met badkamer en suite en walk in closet. Een ruimtelijke slaapkamer met een heerlijke sfeer door gekozen materialen, kleurstelling en bijzondere uitzicht over de tuin. Aan de voorzijde bevinden zich de andere twee slaapkamers met uitzicht over de aangrenzende grachten en de Havik.

…en dan de verdieping erboven, de zolderverdieping. De bijzondere in eikenhout uitgevoerde kapconstructie is onder andere voorzien van gehakte telmerken (paarringen). Deze verdieping biedt ruimte aan twee fantastische slaapkamers met mooie afmetingen en ieder een eigen gevoel en identiteit, een tweede badkamer met douche en wastafel en toilet.

De, met de buren van de oorspronkelijke notariswoning gedeelde, tuin van ±4000 m2 (waarvan gezegd wordt dat het de grootste tuin is die zich binnen stadsmuren in Nederland bevindt) en die oorspronkelijk de kloostertuin was, is ingericht volgens de stijl van Zocher. In de tuin bevinden zich enkele zeer oude bomen, waaronder een catalpa, een bonte es en een kastanje.

We nemen alle tijd voor je om hier een uitgebreide ronde te maken met elkaar. Kom wandelen!

De woning aan het Spui heeft vele bijzondere bewoners gekend. Zo is onder andere Abraham van Bemmel in dit huis geboren. Een gedenkplaat op de gevel herinnert nog aan hem. In de zeventiende en achttiende eeuw begonnen steden hun eigen geschiedenis vast te leggen. Voor Amersfoort nam stadshistoricus Abraham van Bemmel die taak op zich. Zijn “Beschryving der stad Amersfoort” wordt vandaag de dag nog steeds als historische informatiebron geraadpleegd. Van Bemmel’s boek is geïllustreerd met prachtige etsen. Op één van die etsen is het geboortehuis van Van Bemmel te zien.

Waar komt de straatnaam vandaan? Hoewel het Spui pas in 1389 voor het eerst in de bronnen wordt genoemd, werd het al in de tweede helft van de dertiende eeuw of het begin van de veertiende eeuw gegraven, in ieder geval vóór 1333. De naam Spui of Spoye slaat zowel op de sluis als het bijbehorende kanaal en ging ook over op de aangrenzende kaden.

Interesse in dit huis? Schakel direct een NVM-aankoopmakelaar in. Een NVM-aankoopmakelaar komt op voor jouw belang en bespaart je tijd, geld en zorgen! Adressen van collega NVM-aankoopmakelaars vind je op funda.nl