De binnenstad, in wellicht het mooiste deel van de middeleeuwse Krommestraat, heeft van oudsher een bijzondere aantrekkingskracht. Karakteristieke herenhuizen, kleinere stadswoningen, zelfstandig ondernemers en leuke eigentijdse restaurants wisselen elkaar af en zorgen voor een gezellige mix. Aan het eind van de Krommestraat, op het rustigere deel vlakbij het Havik mogen we je dit grachtenpand met 220 m2 gebruiksoppervlak aanbieden! Aan de voorzijde woon je aan de charmante Krommestraat, de achterzijde ligt direct aan de Langegracht en kijk je uit over het water, de daken van de binnenstad en heb je de bekende Elleboogkerk als beste buur. Veel stadser kun je het niet treffen. Kortom, hier word je blij van! De huidige bewoners zijn toe aan een volgende stap en namens hen mogen wij op zoek naar dé liefhebber van het stadse wonen. Door de jaren heen is nagenoeg alles al eens aangepakt en verbeterd. Zo hoef je -behoudens de ruimte op de begane grond- niet veel meer te doen. De afbeeldingen geven je een aardig beeld van wat de woning te bieden heeft maar we lichten je ter plekke graag het een en ander toe aan mogelijkheden.

De indeling is als volgt: de voormalige winkelruimte met originele vloertegels en balkenplafond is omgebouwd tot een grote ontvangsthal met bordestrap en toiletruimte. Er is ook een zijpad en een zijdeur aanwezig. Aan de linkerzijde bevindt zich een grote werkkamer, eveneens met een hoog balkenplafond. Dit gedeelte is overigens nog in afbouwfase en biedt daarom genoeg mogelijkheden voor eigen inbreng. We laten je graag de mogelijkheden zien. Via een half trapje naar beneden een grote hobbyruimte van 15 m2 met daarnaast een ruim bemeten, nieuwe badkamer (2020) voorzien van een ligbad, inloopdouche en wastafelmeubel. Aansluitend de wasruimte met elektrische boiler. In de aanbouw van het huis bevindt zich nog een mooie tuinkamer van 14 m2 met keukenblok en raampjes met zicht op de gracht. Daarnaast bevindt zicht een berging van 18 m2 (voormalig bakhuisje) met zadeldak en een deur met toegang tot de gracht. Hier stap je eventueel zo je bootje op!

In deze berging bevindt zich ook een natuurlijke bron, voor menig Amersfoorter een leuk herkenningspunt waar er vroeger veel van te vinden waren in de stad is dit nog de enig overgebleven echt werkende bron. Deze loopt uit in de Langegracht aan de achterzijde van de woning. Via de bordestrap in de ontvangsthal zijn de 2 volledig gerestaureerde slaap / werkkamers (opkamers) aan de achterzijde bereikbaar. Hier is de tijd van weleer op prachtige wijze teruggebracht d.m.v. klassiek timmer- en schilderwerk. Er bevinden zich meerdere wandkasten, 2 schouwen, beide met antieke gaskachel én een… bedstee met hemelbeschildering! De 2e kamer biedt via openslaande deuren toegang tot een zonnig dakterras (westen) met prachtig zicht op de Langegracht en de Elleboogkerk. De achterzijde van het pand biedt overigens zeer goede mogelijkheden voor het realiseren van een grachttuin over de volledige breedte van het pand. Hiervoor is zelfs reeds een vergunning aanwezig. We lichten je dit graag persoonlijk toe tijdens de bezichtiging.

Verdieping 1: de overloop geeft toegang tot de riant tot in de puntjes gerestaureerde woonetage bestaande uit een L-vormige woonkamer van 54 m2 met oude binten, balkenplafond, Amerikaans grenen vloerdelen, wandkasten, 2 schouwen met gaskachels als sfeerverwarming en 5 gevelramen van waaruit je prachtig over het dakenlandschap van de binnenstad kijkt. Aan de achterzijde bevindt zich de half open hoekkeuken met granieten werkblad en complete inbouw-apparatuur waaronder een elektrische kookplaat. Op deze etage zijn de wanden en het dak geïsoleerd. Daarnaast bevindt zich de toiletruimte met fonteintje en dakraam. De raampartijen zijn extra geïsoleerd door binnen-voorzetramen. De hoofdverwarming van deze woonverdieping bestaat uit twee elektrische radiator kachels.

Verdieping 2: royale open zolderetage van 32 m2 met grenen vloerdelen, welke eventueel ook in twee kamers is op te delen. Tijdens de renovatie zijn in 2000 de Oud Hollandse dakpannen nieuw gelegd, is er dakisolatie aangebracht, alsmede 4 Veluxramen. Naast de prachtige ouden spanten bevindt zich aan de voorzijde een gerenoveerde dakkapel en beschikt de achtergevel over een gevelraam en een gevelkachel.

Je vind hier natuurlijk alles op loopafstand, het station, muziek)scholen, musea en culturele wandelroutes. Even een hapje eten bij de Viszaeck, op zaterdag bloemen of vers brood halen op de markt, het kan allemaal. Stel je voor: in nog geen 2 minuten zit je op het terras met een lekker glaasje bij Madonna of kijk je een filmpje in het Lieve Vrouwe Theater. Proef de sfeer van de stad vanuit deze bijzondere stadswoning in één van de leukste straten van onze Amersfoortse binnenstad!

De afgelopen jaren zijn de nodige werkzaamheden al voor je uitgevoerd waaronder het schilderwerk buitenom in 2021 evenals het vernieuwen van het zinkwerk plat dak en de goten.

Ook op het gebied van verduurzaming is bij dit rijksmonument al het nodige gerealiseerd wat overigens dit rijksmonument bijna uniek maakt. Naast de extra glasisolatie door middel van binnen-voorzet ramen zijn er in 2022, 9 hoog capaciteit zonnepanelen geïnstalleerd. De meeste kozijnen in de achtergevel zijn vernieuwd, de woonkamer is voorzien van monumentenglas, de ramen van de dakkapel zijn vernieuwd, het dak is gerenoveerd en geïsoleerd, ook zijn de meeste muren geïsoleerd.

Er valt nog van alles te vertellen over de woning maar dat doen we graag tijdens een bezichtiging waar we je heel graag voor uitnodigen. Dus, kom kijken, we laten je dit geweldige rijksmonument graag zien!

Waar komt de straatnaam vandaan? Krommestraat (“Crommestrate”); De oudste vermelding van deze straatnaam: 1367. Een enigszins gebogen (kromme) straat die ongeveer loodrecht op de Langestraat staat en deze verbindt met de haven (Havik of Vijver); aan het eind stond de Kraan, waarmee de goederen uit de schepen gehesen konden worden.