Een woning kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Niet zo vreemd dus dat je tijdens het kopen van een nieuw huis tegen allerlei vragen aanloopt. In deze bijdrage zetten we daarom drie veel gestelde vragen -uiteraard met bijbehorende antwoorden- voor je op een rij.

Wanneer ben ik daadwerkelijk in onderhandeling met de verkopende partij?

Je bent als potentiële koper pas in onderhandeling met de verkopende partij als deze heeft gereageerd op je bod door een tegenbod te doen of zeer concreet te melden dat jullie daadwerkelijk in onderhandeling zijn. Let op: je bent dus nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar zegt dat hij je bod met de verkopende partij zal bespreken.

Mag de verkopende partij de vraagprijs van de woning tijdens het onderhandelingstraject veranderen?

Ja, de verkoper van de woning mag dit doen. Hij/zij heeft het recht om de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Ook als jullie de onderhandeling al zijn gestart. Daartegenover staat dat je als potentiële koper het recht hebt om tijdens het onderhandelingstraject je bod te verlagen.

Hoe komt de koop van de woning tot stand?

Als je het met de verkoper eens bent geworden over essentiële zaken als prijs, ontbindende voorwaarden en leveringsdatum, dan legt de verkopende makelaar de afspraken vast in een koopovereenkomst. Pas wanneer deze overeenkomst door zowel de koper als de verkoper is ondertekend, komt de koop van de woning tot stand.

Hulp nodig bij het kopen van een woning?

Heb je hulp nodig bij het kopen van een nieuwe woning? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Tip: lees ook ons artikel ‘Een huis kopen in 7 stappen’.