Het is als starter tegenwoordig niet altijd makkelijk om een huis te kopen. De concurrentie op de huizenmarkt is groot, want er heerst schaarste. Vooral als je een woning in de grote steden zoekt is het als starter lastig. Wij geven je graag vier tips om de kans op het kopen van je eerste huis te vergroten.

Tip 1. Neem genoeg eigen geld mee

Een hypotheek dekt maximaal 100% van de waarde van het koophuis. Dat betekent dat de extra kosten; de kosten koper, de makelaarskosten en de kosten voor het afsluiten van een hypotheek uit eigen zak betaald moeten worden. Bovendien: hoe meer eigen geld je meebrengt en in je huis stopt, hoe hoger de hypotheek kan worden en je daarmee ook de hoeveelheid voor jou beschikbare woningen verhoogt.

Tegelijkertijd kun je er ook voor kiezen dat eigen geld in je woning te stoppen, niet om een hogere hypotheek te kunnen krijgen, maar juist om je maandelijkse lasten lager te maken. Houdt er wel rekening mee dat je niet al je eigen geld opmaakt aan je lasten of je hypotheek. Wanneer je eigenaar wordt van de woning, zul je ook verf, behang en andere klusspullen nodig hebben.

Tip 2. Maak gebruik van een aankoopmakelaar

Dat zeggen we niet omdat we er zelf één zijn natuurlijk, maar vooral omdat het gebleken is dat dit helpen kan. Je bent eerder op de hoogte van woningen die bij jouw profiel passen, je komt professioneler over wanneer je met een makelaar de woning gaat bekijken en de verkopers nemen je bod serieuzer, wanneer dat via een makelaar komt. 

Tip 3: Duurzaamheid levert meer hypotheek op

Wanneer je aangeeft dat je energiebesparende voorzieningen (een zuinige centrale verwarming, isolatie, dubbel glas, zonnepanelen, etc.)gaat aanschaffen voor je nieuwe woning, dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk bij sommige geldverstrekkers om deze meegefinancierd te krijgen, waardoor de hypotheek kan oplopen tot 106% van de woningwaarde in plaats van de normale 100%. Hiermee zou het aantal beschikbare woningen ook hoger worden. Laat je hierin goed voorlichten.

Tip 4: Met meerderen een woning kopen

Het is natuurlijk logisch dat twee salarissen meer kunnen dan één. Je kunt dus ook samen met een partner besluiten een huis te kopen. De hypotheek wordt dan gebaseerd op het gezamenlijke inkomen, waardoor de hypotheek veel hoger kan worden. Je hoeft hiervoor niet persé een relatie te hebben met die partner, dit kan ook gewoon als je vrijgezel bent. Maak wel heel duidelijke afspraken met die partner over wie, wat en waar, maar vooral ook wat er gebeurt wanneer één van de twee besluit te verhuizen. Zog dat je dit soort afspraken goed zwart op wit vastlegt. 

Ben je starter en wil je advies over bovenstaande tips of heb je andere vragen? Ben je van plan binnenkort een huis te kopen? Neem vrijblijvend contact met ons op!