Met name in steden zijn huizen niet aan te slepen, maar je hebt dan toch jouw droomhuis gevonden. In je hoofd heb je het al ingericht en woon je er al. Er moet nog wel een hele belangrijke horde worden genomen, namelijk het overeenkomen van de koopprijs. De volgende tips helpen jou bij het bieden op je droomhuis.

Tips bij het bieden

  • Hoe ver kun je of wil je gaan?

Eigenlijk is dit al een stap die je moet maken voordat je op huizenjacht gaat. Hoeveel hypotheek kun je krijgen? Zonder dit inzicht kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Daarnaast kun je hierop afstemmen hoeveel je maximaal over hebt aan maandlasten voor een woning.

Online zijn veel tools te vinden die je een inschatting geven van de hypotheek die jij maximaal kunt krijgen.

  • Onderhandel over meer dan de koopprijs

Het verschil tussen biedingen wordt niet alleen gemaakt door de koopprijs, maar ook door secundaire voorwaarden. Een lager bod met hele gunstige voorwaarden kan voor de verkoper interessanter zijn dan een hoger bod met ongunstige voorwaarden.

Ga je een bod uitbrengen? Laat dan altijd weten welke voorwaarden met het bod samengaan. Secundaire voorwaarden kunnen zijn:

  • – Ontbindende voorwaarden – voorbehoud van financiering, bouwtechnische keuring.
  • – Datum overdracht – wanneer wil je de sleuteloverdracht laten plaatsvinden?
  • – Andere afspraken over levering – overname van interieur of andere losse onderdelen in het huis.
  •  
  • Wat is een goed openingsbod?

Wat is een goed openingsbod? Je wilt niet direct te hoog inzetten, maar je wilt wel serieus worden genomen door de verkopende partij. De vraagprijs is een richtlijn, maar uiteraard geen vereiste. Vergelijkbare woningen die onlangs zijn verkocht of nog te koop staan zijn ook een goede graadmeter.

Ben je de eerste bieder, dan kun je scherpe prijs neerzetten. Is er al geboden? Dan zul je het bod moeten overtroffen qua prijs of voorwaarden.

Als de verkoper het huis snel moet of wil verkopen, daalt de prijs. Is het een populaire woning waarbij er meerdere gegadigden zijn, dan stijgt de prijs. Op basis van al deze factoren bepaal je een openingsbod dat circa 5% tot 20% onder je definitieve bod ligt.

  • Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar weet alle ins en outs van het onderhandelingstraject. Hij kan je ook advies geven over het openingsbod, de waarde van de woning en een eindbod. Een aankoopmakelaar geeft de verkoper vertrouwen, omdat je goed geïnformeerd bent en een serieus bod doet.

Hulp nodig bij het bieden?

Bij het kopen van een huis is gevoel belangrijk, maar het rationele aspect is zeer belangrijk. Laat je niet opjagen en neem alleen beslissingen die binnen de financiële mogelijkheden vallen. Heb je jouw droomhuis nog niet gevonden? Of wil je hulp bij het bieden? Neem dan contact met ons op. Onze aankoopmakelaars adviseren je graag voor de best mogelijke koop.