1. Een makelaar inschakelen of zelf regelen?
De vraag die je jezelf hierbij moet stellen is of je alles zelf wilt doen of dat je alles uit handen wilt geven. In ons vorige blogartikel hebben we een uitgebreide toelichting gegeven over het inschakelen van een makelaar of dat het verstandiger is om zelf de verkoop te verzorgen.
2. Hoe komt de koop tot stand?
De koop komt tot stand als verkoper en koper het eens zijn geworden over belangrijke zaken als prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken. Ontbindende voorwaarden moeten door de koper vooraf benoemd worden en moeten worden opgenomen in de koopovereenkomst.
Ontbindende voorwaarden kunnen zijn:
- • Onder voorbehoud van financiering
- • Negatieve uitkomst bouwtechnische keuring
- • Niet verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie
Bij overeenstemming legt de verkopende makelaar de zaken vast in de koopovereenkomst. Zodra beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, is de koop tot stand gekomen.
3. Wat houdt drie dagen bedenktermijn in?
Zodra de koopovereenkomst door beide partijen is getekend, gaan de drie dagen bedenktermijn in. Deze bedenktermijn is wettelijk vastgesteld en biedt de koper het recht om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien. Binnen de bedenktermijn zijn er geen kosten verbonden aan het ontbinden van de koop.
Wilt de koper na de bedenktermijn toch de koop ontbinden, dan kan dat alleen op basis van de overeengekomen ontbindende voorwaarden.
4. Welke prijs krijg je voor de woning bij verkoop?
Met name als je zelf ook een nieuwe woning gaat kopen is de vraag ‘Hoeveel krijg ik voor mijn huis?’ één van de eerste vragen die naar voren komt. De prijs die je kunt vragen voor je huis is o.a. afhankelijk van de huizenmarkt op het moment van verkoop, de prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt en de staat van je woning. Wij bepalen de vraagprijs altijd in overleg met de verkopende partij.
5. Wat moet je zelf doen bij de verkoop?
Ongeacht of je het huis zelf verkoopt of dat je een makelaar in dienst neemt, er zijn altijd zaken die je nog zelf moet regelen.
- • Hypotheekzaken regelen
- • Verkoopklaar maken van het huis
- • Koopcontract ondertekenen
- • Naar de notaris voor de overdracht
Kies je ervoor om zelf de woning te verkopen, dan zul je ook zorg moeten dragen voor het promoten van de woning, de bezichtigingen, contact met geïnteresseerden en het opstellen van de koopovereenkomst.
Hulp bij het verkopen van het huis
In de huidige woningmarkt kunnen binnen een paar weken de handtekeningen worden gezet onder het koopcontract. Uiteraard is dat wel van een aantal zaken afhankelijk. Wat voor type woning is het? Wat is de locatie? Wat is de staat van het huis? Hoe hoog wordt de vraagprijs ingezet? Zo zijn er nog vele factoren die van invloed zijn op de snelheid van de verkoop.
Wil je jouw huis zo snel mogelijk verkopen? Dan kunnen wij daarbij helpen. Govaert makelaars zijn deskundig en hebben jarenlange ervaring. Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder met een snelle en soepele verkoop van de woning.