In 2021 is het Corona-virus nog steeds actief. Wie dacht dat dit misschien wel een negatief effect zou hebben op de woningmarkt komt bedrogen uit. De eersten maanden van 2021 gaan onverminderd door qua verkopen van woningen. In deze blog lees je de huizenmarkt trends van 2021.

Trend 1: Veel meer bezichtigingen

Wil je een huis kopen, dan moet je er snel bij zijn. Er worden namelijk veel meer bezichtigingen aangevraagd. In januari 2020 werden er gemiddeld 5 bezichtigingen per huis aangevraagd. Dit jaar is dat gemiddeld 9 bezichtigingen. Ondanks de restricties die Corona met zich meebrengt, weten huizenzoekers de weg naar te-koop-staande woningen goed te vinden.

Trend 2: Meer dan 50% van de huizenkopers overbiedt

Een gevolg van de toename in bezichtigingen is dat ook het aantal overbiedingen stijgt. Ruim 50% biedt boven de vraagprijs. Waar dit fenomeen in het verleden alleen nog gold voor de steden, geldt dit in 2021 voor heel Nederland. Ook zien we steeds vaker dat mensen die ruim boven de vraagprijs bieden, toch nog teleurgesteld worden en achter het net vissen.

Trend 3: Kortere doorlooptijd

De eerste twee trends dragen bij aan trend 3, de kortere doorlooptijd. Waar we in eerdere blogs al schreven over kwartaalcijfers van de Amersfoort woningmarkt en een gemiddelde verkooptijd van 27 dagen, zien we ook dat de doorlooptijd afneemt. In 2020 was de doorlooptijd (de periode vanaf het te koop zetten tot de sleuteloverdracht bij de notaris) minder dan 100 dagen. In 2021 zal de doorlooptijd alleen maar verder afnemen door de krapte op de woningmarkt.

Trend 4: Huizen buiten de stad zijn populair

Huizen in de steden zijn onverminderd populair. Maar door het grote tekort aan aanbod en de hoge vraagprijzen gaat men steeds vaker buiten de stad kijken. Wat logisch te verklaren is door de minder gespannen woningmarkt t.o.v. de Randstad. Tegelijkertijd beschikken woningen buiten de Randstad vaak over meer ruimte en tuin. Een fijne bijkomstigheid tijdens de Corona-maatregelen.

Hulp nodig bij het (ver)kopen van een woning?

Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen. Wil je in deze overspannen woningmarkt hulp bij het kopen van een woning? Of wil je jouw eigen huis verkopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.