Je struint allerlei websites af op zoek naar een nieuwe woning. Misschien wel jouw eerste koopwoning. Een aantal woningen hebben je voorkeur en je neemt contact op met de makelaar voor een bezichtiging. Maar welke vragen zijn belangrijk om te stellen tijdens de bezichtiging? Je leest het in deze blog.

Hoe lang staat het huis al te koop?

Ben je geïnteresseerd en wil je mogelijk een bod uitbrengen, dan is dit dé vraag om te stellen. De periode dat een woning te koop staat geeft een goede indicatie voor een bod. Staat een woning al voor langere tijd te koop, dan gaan de verkopers mogelijk akkoord met een bod onder de vraagprijs. Hoe langer een woning te koop staat, des te lager je het openingsbod kunt inzetten.

Zijn er andere geïnteresseerden?

Een goede vervolgvraag die inzicht geeft in je onderhandelingspositie. Vergeet niet te vragen of er al andere biedingen zijn gedaan. Bij meerdere potentiële kopers is de kans groter dat er een bod wordt uitgebracht die door de koper wordt geaccepteerd. Ben je de enige geïnteresseerde? Dan maakt dit jouw onderhandelingspositie sterker.

Waarom wordt het verkocht?

Probeer te achterhalen waarom de woning wordt verkocht. Een scheiding of een nieuwe baan zijn andere redenen dan ruzie met de buren of gebreken aan de woning. Uit de reden van verhuizing kun je ook achterhalen op welke termijn de verkoper wilt verhuizen.

Wat is er recent vervangen/vernieuwd?

Zijn kort geleden de badkamer, wc, keuken of bepaalde apparatuur vervangen, dan scheelt dan aanzienlijk in kosten. Vraag het na en krijg inzicht in kosten die eventueel gemaakt moeten worden.

Per wanneer is de woning beschikbaar?

De opleverdatum is belangrijk om te weten. Heb je liever een andere opleverdatum, dan kan daarover onderhandeld worden. De combinatie van opleverdatum, bod en ontbindende voorwaarden kunnen doorslaggevend zijn om voor een bepaald bod te kiezen.

Welke roerende zaken blijven achter?

Een woning koop je zonder roerende zaken. In overleg kan kunnen spullen worden overgenomen. Bij de verkoopmakelaar is bekend welke spullen kunnen worden overgenomen. Vraag ernaar en maak er goede afspraken over. Het overnemen van roerende zaken kan ook worden meegenomen tijdens de onderhandelingen.

Hulp bij de bezichtiging

Heb je allerlei vragen bedacht die je tijdens de bezichtiging wilt stellen, maar vind je het toch lastig. Het is altijd goed om iemand mee te nemen. Dat kan een vader of moeder zijn, een vriend of vriendin, of een aankoopmakelaar. Bij Govaert hebben we jarenlange ervaring in het begeleiden voor kopers. Neem dan contact met ons op en wij zullen het aankoopproces op een duidelijke manier toelichten.