De woningmarkt koelt af, de gekte lijkt voorbij te zijn na een jarenlange stijging van de huizenprijzen. De prijzen dalen en woningen staan langer te koop, waardoor er meer aanbod is. Dit blijkt onder andere uit het feit dat kopers een lagere hypotheek afsluiten. In deze blog lees je het effect hiervan op jongeren en starters.

In het laatste kwartaal van 2022 kwam het gemiddelde hypotheekbedrag volgens De Hypotheker voor het eerst sinds twee jaar onder de drie ton uit. Dit komt voornamelijk door een gestegen hypotheekrente en de inflatie. Dit klinkt erg positief voor starters die door de hoge huizenprijzen moeite hebben om voet aan de grond te zetten in de woningmarkt.

Echter maakt dit het kopen van een huis voor starters niet makkelijker, alleen voor een selecte groep. Door de gestegen hypotheekrente kunnen starters minder lenen. Daarom heeft de daling van de huizenprijzen voornamelijk een positieve invloed op de groep starters die goed verdienen, spaargeld hebben, of ouders hebben die ze financieel steunen. Het is nog altijd cruciaal voor starters om een steuntje in de rug te krijgen bij het kopen van een woning. Starters krijgen weer een ‘voet tussen de deur’ in de woningmarkt, maar lang niet iedereen.

De verwachting is dat de huizenprijzen tot de tweede helft van 2023 blijven dalen. Daarna zullen de huizenprijzen stabiliseren.