Je droomt al een tijdje van een nieuwe koopwoning. Wat zijn je wensen? Wat is je budget? Kun je zomaar een woning bezichtigen? Stuk voor stuk vragen die op je afkomen wanneer je een woning wil kopen. Niet zo vreemd; het kopen van een huis is niet zomaar iets. Bij Govaert helpen we dagelijks mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Dit doen we aan de hand van een overzichtelijk stappenplan.

Stap 1: Kennismakingsgesprek

De eerste stap in het aankoopproces wordt gezet tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek. Het doel van dit gesprek is dat we al je woonwensen verwerken in een persoonlijke checklist. Aan de hand van je wensen stellen we een actuele lijst op met woningen die in Amersfoort en omgeving te koop staan. Is er een huis beschikbaar dat precies voldoet aan jouw eisen? Dan hoor je direct van ons.

Stap 2: De woning bezichtigen

Heb je serieuze interesse in een woning en wil je deze bezichtigen? Bel ons dan om een woningbezichtiging in te plannen. De afspraak vindt altijd plaats bij het huis dat je op het oog hebt en neemt doorgaans een half uur in beslag. Zo kom je er snel achter of de woning werkelijk aan je wensen voldoet. Als makelaar zullen we je ondersteunen bij de bezichtiging en zullen we vooral kritisch kijken naar de staat van de woning. Daarbij zullen we onder andere aandachtig letten op elektra, isolatie, dakbedekking, riolering, verontreiniging en de staat van het schilderwerk.

Stap 3: Voorbehouden opstellen richting verkopende partij

Heb je jouw droomwoning gevonden? Dan maken wij eerst een aantal voorbehouden richting de verkopende partij. Hieronder valt bijvoorbeeld altijd de financiering, maar ook een woonvergunning of bouwtechnische keuring kan worden opgenomen: verschillende voorbehouden waarmee we voor jou een stukje zekerheid inbouwen. Zo schakelen we voor de bouwtechnische keuring een onafhankelijk bureau in, zodat je vooraf precies weet waar je aan toe bent.

Stap 4: De onderhandelingen

Voorafgaand aan de onderhandelingen adviseren we je over de juiste biedingstrategie en een goed openingsbod. Daarnaast helpen we je bij het vaststellen van de ontbindende voorwaarden. Onze jarenlange ervaring als betrokken NVM-makelaar komt daarbij goed van pas.

Stap 5: Het opstellen van de koopakte

Zodra er een akkoord is bereikt over de koopsom, oplevering en andere bijkomende zaken is er sprake van een zogeheten ‘wilsovereenstemming’. De verkopende partij stelt na het akkoord een koopakte op. Je krijgt van ons altijd rustig de tijd om de akte door te nemen. Vervolgens maken wij een afspraak voor de officiële ondertekening, waarna je wettelijk nog drie dagen bedenktijd krijgt.

Stap 6: De financiering regelen

Wanneer de koopakte is ondertekend, start het regelen van de financiering. Veelal sluiten kopers hiervoor een hypotheek af. Aan de hand van verschillende factoren, zoals koopsom, eventuele verbouwplannen en de zogeheten ‘kosten koper’, stellen wij vast welk bedrag je nodig hebt om jouw nieuwe huis te financieren.

Stap 7: Naar de notaris

Is de koopakte door alle betrokken partijen ondertekend, dan sturen we deze naar een door jou gekozen notaris, die verantwoordelijk is voor de gehele financiële afwikkeling. Een aantal dagen voor de eigendomsoverdracht ontvang je van de notaris de ‘Nota van afrekening’: een overzicht van de totale financiële afwikkeling met daarin de koopsom, het bedrag van de hypotheek en overige kosten. Vervolgens wordt de akte van levering getekend. De woning staat nu op jouw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster.

Interesse in een woning?

De makelaars van Govaert kunnen je een totaaloplossing bieden. Van de eerste bezichtiging tot aan de ondertekening van de akte van levering; wij staan je bij met onafhankelijk en professioneel advies. Zin om samen op zoek te gaan naar jouw nieuwe droomhuis? Neem vrijblijvend contact met ons op!