De afgelopen weken zijn er meerdere berichten gepubliceerd vanuit het Kadaster, hypotheekaanbieders en makelaars. Daarin worden de huidige marktontwikkelingen besproken en de gevolgen op de woningmarkt. In deze blog zetten wij de ontwikkelingen op een rijtje.

Groei huizenprijzen afgevlakt

Nieuwbouwwoningen waren 6,8% duurder in het eerste kwartaal dan de periode ervoor. Ten opzichte van vorig 14,8%. Bij bestaande koopwoningen was dit 2,8% en 18,4% duurder. De prijzen zijn nog niet helemaal afgevlakt, maar stijgen wel minder hard dan vorig jaar.

Rentestijgingen gestopt

De eerste zes maanden van 2022 is de rente gestegen van 1% naar rond de 4%. Deze sterk stijgende hypotheekrente is de afgelopen weken gestagneerd.

Trends wijzen op inactieve fase

Het verleden heeft aangetoond dat na een periode van forse prijsstijgingen en een oplopende vraag naar woningen de huizeprijzen op een gegeven moment zo hoog liggen dat huizenkopers deze niet meer kunnen bijbenen en het afzwakt. De vraag en het aantal transacties dalen weer, wat resulteert in een afvlakking van de prijsstijgingen.

Dat zien we ook terug in de cijfers. Het eerste en tweede kwartaal van 2022 waren de gemiddelde huizenprijzen nagenoeg gelijk.

Schakel de hulp van Govaert in

Wil je hulp bij het kopen van een woning? Of wil je jouw eigen huis verkopen? Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.