Begin 2015 kregen zo’n vijf miljoen particuliere huiseigenaren een voorlopig energielabel van hun woning toegestuurd. Het voorlopige energielabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een huis is met betrekking tot het gebruik van gas, elektriciteit en warmte. Het energielabel wordt bepaald op basis van het bouwjaar van de woning. Maar wat moet je nog meer weten over het energielabel? Je leest het in deze blog.

Waarom is het energielabel in het leven geroepen?

Het energielabel is één van de maatregelen uit het Energieakkoord dat het kabinet in 2013 sloot. Het energielabel is in het leven geroepen om huiseigenaren bewust te maken en na te laten denken over een energiezuinige woning. Kopers hebben direct inzicht in hoe energiezuinig hun eventuele toekomstige woning is en wat er nodig is om de woning nog energiezuiniger en comfortabeler te maken. Uiteindelijk is een huis met een hoog rendement in energieverbruik vele malen gunstiger om te kopen, want dit betekent een lagere energierekening. Het energielabel is verdeeld in verschillende klassen: A t/m G, waarbij A groen en heel zuinig is en G rood en het minst energiezuinig is.

Definitief energielabel bij de verkoop

Het voorlopige energielabel is een voorcalculatie van de overheid. Het kan dus in de praktijk voorkomen dat het huis dat je wilt kopen energiezuiniger is dan wordt beweerd en vice versa. Bij de verkoop van je huis ben je verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Dit is eenvoudig te regelen via de website van de Rijksoverheid. Een erkend deskundige beoordeeld dan of jouw ingezonden informatie klopt. Indien je het definitieve energielabel niet aanvraagt kun je een boete riskeren die kan oplopen tot 405 euro.

Meer weten over het energielabel? Schakel Govaert Makelaardij in!

Sta je op het punt om je woning te verkopen of te verhuren en wil je meer weten over het energielabel? Of kunnen we je helpen met een andere vraag? Bij Govaert Makelaardij staan we voor je klaar met een passend advies en begeleiden we ieder proces op een persoonlijke en betrokken manier. Ongeacht of je nu wilt kopen of verkopen. Neem vrijblijvend contact met ons op!