23 augustus heeft het CBS en het Kadaster bekend gemaakt dat de prijzen van bestaande koopwoningen in juli 2021 zijn gestegen t.o.v. een jaar eerder. Uit onderzoek blijkt dat het verschil 16,3% bedraagt. De laatste keer dat deze prijsstijging werd geëvenaard was in oktober 2020, bijna 21 jaar geleden.

Minder transacties

De prijsstijging wordt deels veroorzaakt doordat er minder transacties zijn gemaakt. In juli 2020 zijn er 16% meer woningen verkocht dan in juli 2021. Een klein aanbod en grote vraag zorgt nou eenmaal voor hogere prijzen.

Lage hypotheekrente

Maar niet alles is negatief aan de woningmarktgekte. De overspannen markt zorgt er ook voor dat hypotheekverstrekkers een historisch lage rente vragen. Wat zich vertaalt in lagere maandlasten. 20 jaar geleden betaalde je bij een 10-jarige hypotheek bijna 6% rente. Momenteel ligt dat ruim onder de twee procent.

Schakel de hulp van Govaert in

Wil je weten of dit het juiste moment is om jouw woning te verkopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis advies dat volledig is afgestemd op de recente ontwikkelingen in de markt en op jouw persoonlijke situatie. Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen.