Heb je al een tijdje een mooi huis op het oog en wil je een hypotheek aanvragen? Dan ben je als potentiële koper vaak verplicht om de woning te laten taxeren door een volledig objectieve makelaar-taxateur. Een woningtaxatie is, beknopt gedefinieerd, ‘een waardebepaling van onroerend goed’. Maar hoe wordt de waarde van een woning nu precies bepaald? In deze blog vertellen we je daar graag meer over.

Woningtaxatie; hoe werkt dat eigenlijk?

Ongeacht of je Nationale Hypotheekgarantie aanvraagt; jouw nieuwe woning dient getaxeerd te worden door een makelaar (taxateur) die niet bij de aankoop of verkoop betrokken is gewenst. Deze beoordeelt de nieuwe woning op een aantal onderdelen. Zo kijkt hij naar de grootte van het huis, stelt hij het bouwjaar en het woningtype vast en noteert hij gegevens over de omgeving waarin de woning zich bevindt. Daarnaast kijkt hij kritisch naar de onderhoudsstaat van het huis.

Een taxateur noteert dus een hoop gegevens. Hij kijkt echter niet naar de bouwkundige staat van de woning. Hiervoor dien je als koper een erkend bouwkundig adviseur in te schakelen. Uiteindelijk beoordeelt de bank aan de hand van het opgestelde taxatierapport of het verantwoord is om jou een hypotheek te verstrekken.

Tip; laat een erkend taxateur de waarde van je woning bepalen

Bij Govaert adviseren we onze klanten altijd om de woningtaxatie uit te laten voeren door een taxateur die in het bezit is van de juiste certificaten. Desgewenst kunnen wij namens jou de taxatie-opdracht uitbesteden aan een onafhankelijke taxateur.

Heb je vragen over woningtaxatie of over het kopen van een woning in het algemeen? Bel ons of neem contact met ons via e-mail!