Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van een verkoopmakelaar? Wanneer mensen hun huis te koop zetten zijn er enkelen die zichzelf deze vraag stellen. Je zet je huis op Funda, foto erbij, mooi tekstje eronder, het juiste bod accepteren en klaar is Klara, toch? Helaas, was het maar zo eenvoudig. Er komt een hoop op u af wanneer u eenmaal het besluit hebt genomen uw huis zelf te verkopen.

Wie doet de taxatie van mijn huis?

Laten we beginnen bij het begin. Je huis moet getaxeerd worden, want je wil wel de juiste prijs krijgen. Hoe zijn de prijzen van de huizen in de buurt? Wat is de WOZ-waarde van je huis? Welke upgrades heb je aan je huis gedaan in de afgelopen jaren en hoeveel meerwaarde levert dat op? Welke verborgen gebreken zijn er eventueel waar rekening mee gehouden moet worden? Wat voor fundering heeft u? Zo maar enkele vragen die in acht moeten worden genomen bij de waardebepaling van je huis.

Wanneer je eindelijk de prijs van je huis hebt bepaald, komt het volgende onderdeel; het naar buiten treden, de marketing van je huis. Dat begint natuurlijk bij goede foto’s. De belichting, de lenzen om het volume van je kamers goed uit te laten komen, inrichting, zomaar wat zaken om rekening mee te houden.

Mensen kiezen op basis van emotie

Vervolgens de tekst, want het huis moet goed omschreven worden. De verkoop is sterk afhankelijk van de foto’s en de tekst. Mensen kiezen op basis van emotie, dus die moet goed aangesproken worden in zowel tekst en beeld. Hoe oud is het huis, wat is het volume, de oppervlakte van huis en grond, de ligging, bereikbaarheid, de buurt, en dat in een goed verhaal wat de juiste emotie oproept.

Zo, het huis staat online. Laat het bieden maar beginnen… Na een aantal bezichtigingen krijg je hier en daar biedingen binnen. Dan begint het spel om zoveel mogelijk voor je huis te krijgen. Wanneer je eenmaal een goed bod geaccepteerd hebt moet er een koopakte worden opgesteld. Ontbindende voorwaarden, bedenktermijnen en andere contractonderhandelingen zijn dan aan de orde van de dag.  

De toegevoegde waarde van een makelaar

Alles bij elkaar opgeteld is het verkopen van een huis een behoorlijke klus. Dat kun je natuurlijk zelf, dat komt ook wel eens voor. Wij kennen echter veel verhalen waaruit achteraf blijkt dat de mensen weliswaar hebben bespaard op een makelaar, maar een prijs hebben gekregen voor hun huis, dat veel hoger had kunnen liggen. De toegevoegde waarde van een makelaar zit hem in de combinatie van ontzorgen en zekerheid verschaffen dat je de beste prijs krijgt voor je huis, daar is het je tenslotte om te doen.

Benieuwd naar de mogelijkheid om jouw huis te verkopen? Van plan een huis te kopen? Meer weten over huren? Of gewoon kennis maken? Neem vrijblijvend contact met ons op!