‘Weer meer transacties en prijsstijging’, zo kopt het NVM op haar website. Op het oog lijkt dit een positieve constatering, de praktijk werkt echter anders. Zeker wat potentiële kopers betreft: want hoe meer woningen er worden verkocht, hoe schaarser het aanbod. Vorig kwartaal kon een consument nog kiezen uit 10 woningen. Op dit moment heeft een potentiële koper de keuze uit 8 woningen. En dat terwijl het juist nu een uitstekende tijd is om een verkoop te overwegen.

Meer geld voor je woning

Natuurlijk hebben de recentelijke ontwikkelingen op de huizenmarkt niet voor iedereen negatieve gevolgen. Dankzij de prijsstijging krijg je op dit moment simpelweg meer geld voor je woning dan pakweg een jaar of twee jaar geleden. “Vergeleken met het vorige kwartaal werd voor de gemiddelde koopwoning 2,7% meer betaald. De prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is +5,6%”, zo laat het NVM weten.

Starters nog altijd geïnteresseerd

Ondanks de prijsstijging staan potentiële kopers nog altijd in de rij voor een nieuwe woning. Het zijn vooral de starters die, niet geheel onlogisch, willen profiteren van de lage hypotheekrente en de verlaagde overdrachtsbelasting. En met de wetenschap dat er in de toekomst steeds meer eigen geld nodig zal zijn om een woning te kopen, weten ook de starters dat 2016 nog altijd een gunstig koopjaar zal zijn.

Dus klopt het dat er op dit moment een gunstig klimaat bestaat voor zowel verkopers als kopers? Ons antwoord is ja, mits het woningaanbod op peil blijft. Voor zowel verkopers als kopers hanteren we daarom een passende werkwijze. Ben je van plan om je huis te verkopen? Dan regelen we bijvoorbeeld vrijblijvend een waardebepaling. Heb je een interessante woning op onze website gezien? Ook dan staan we direct voor je klaar.