In de provincie Utrecht dalen de huizenprijzen gemiddeld harder dan in andere provincies. Amersfoort is daarin geen uitzondering. Met een gemiddelde huizenprijs van 461.252 euro is de huizenprijs in onze regio met 7,3% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het Nederlands gemiddelde ligt op een daling van 6,4%.

Minder huizen te koop

Het aantal huizen dat dat in de provincie Utrecht te koop staat, is ten opzichte van 2021 gestegen met 9%, maar ten opzichte van het vorige kwartaal met 4% gedaald. In het laatste kwartaal van 2021 was er nog een krapte indicator van 1,0. Dit houdt in dat er per huis zoekende ook één huis te koop stond. In het laatste kwartaal van 2022 stond er voor iedere zoekende 2,9 huis te koop.

Waar in het laatste kwartaal van 2021 nog 85% van de huizen boven de vraagprijs verkocht werd, is dit in het laatste kwartaal van 2022 nog maar bij 44% van de huizen het geval.

Als je naar bovenstaande cijfers kijkt, lijkt dit gunstig voor de mensen die opzoek zijn naar een huis. Helaas geldt dit nog niet voor starters. Eén van de redenen voor de daling van de prijzen is juist de stijging in de hypotheekrente. Deze zorgt er ook voor dat het voor starters een stuk lastiger is om een hypotheek te krijgen.

 

Hulp nodig bij het vinden van een huis?

Wil je hulp bij het kopen van een woning? Of wil je jouw eigen huis verkopen? Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.