Waar de afgelopen jaren vrijwel alleen maar berichten naar buiten kwamen over lagere hypotheekrentes en stijgende verkoopprijzen zijn de eerste maanden van 2022 positiever. In deze blog hebben we het over de stijgende kansen voor jonge huizenbezitters.

Een aantal feiten op een rij:

  • – De eerste vijf maanden van 2022 is hypotheekrente twee procentpunt gestegen.
  • – Hypotheekaanvragen jonge huizenkopers met 17% gestegen
  • – Voorgaande kwartalen was er sprake van flinke daling
  • – In provincie Utrecht een stijging van 21 procent in het aantal hypotheekaanvragen.

 

De Hypotheker is van mening dat de huizenmarkt langzaamaan begint af te koelen. De huizenprijzen liggen twee procent lager dan eind 2021. Dat is de afgelopen jaren nog niet gebeurd. Daarbij komt dat de hypotheekrente t.o.v. januari met twee procent is gestegen. Huizenkopers kunnen daardoor minder lenen, maar het zorgt er ook voor dat de concurrentie afneemt en er minder biedingen boven de vraagprijs nodig zijn.

Grotere kansen starters

Buiten de lagere huizenprijzen en hogere hypotheekrentes zijn er nog een aantal zaken waardoor jonge huizenkopers meer kans maken. Tot het einde van 2022 is de jubelton beschikbaar. De jubelton is een belastingvrije schenking tot €100.000 aan personen tot 40 jaar. Deze schenking moet worden besteed aan de eigen woning. Daarnaast is de overdrachtsbelasting afgeschaft voor huizenkopers tot 35 jaar en is er in veel gemeenten een starterslening aanwezig.

Schakel de hulp van Govaert in

Wil je hulp bij het kopen van een woning? Of wil je jouw eigen huis verkopen? Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.