Fijn voor woningverkopers, maar minder voor woningzoekenden, en dan met name starters of mensen die een groter huis willen. “Kopers worden steeds verder weggeduwd van waar ze willen wonen, of van wat voor huis ze willen hebben”.

Het is een proces wat al lange tijd gaande is. De oververhitting van de prijzenmarkt. Het woningaanbod droogt op, waardoor huizenprijzen in grote delen van het land blijven stijgen en het aantal verkopen daalt. Er moet meer worden gebouwd om het nijpende woningtekort hoofd te bieden en de stijgende huizenprijzen te laten stagneren.

 

NVM-voorzitter Ger Jaarsma aan het woord

NVM-voorzitter Ger Jaarsma wil ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. “Daar zit een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers en projectontwikkelaars en NVM-makelaars en -taxateurs. Samen kunnen we de neergang een halt toeroepen en zorgen voor een prachtige woontoekomst voor alle Nederlanders.”

Huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2018 met gemiddeld 9% gestegen t.o.v. een jaar eerder. In de Randstad ligt dat percentage zelfs nog hoger. Landelijk is het prijsniveau van voor de kredietcrisis in 2008 weer bereikt. Ook als er wordt gekeken naar het aantal keer dat een woningprijs werd overboden is flink toegenomen. Voor de crisis was dit 9%. In 2018 is dit 28%.

 

Wij helpen graag bij het vinden van jouw droomhuis

Kortom, een trend die moet worden gestagneerd zodat iedereen de kans heeft een woning te kopen. Met name starters ondervinden de oververhitting van de huizenmarkt. Ben je op zoek naar een woning? Maar wilt het maar niet lukken. Wij kijken graag met je mee voor het vinden van jouw droomhuis!

 

 

Bron: NVM