Overwaarde is het verschil tussen de huizenprijs en de hoogte van de hypotheek. Is je huis meer waard dan de hoogte van je hypotheek, dan heb je overwaarde. Heb je nog geen duidelijk beeld van wat je met de overwaarde kunt? In deze blog benoemen we verschillende manieren voor het vrijmaken en benutten van de overwaarde.

Een ander huis kopen

De meest voor de hand liggende manier om de overwaarde op je huis te kunnen gebruiken, is het verkopen van de woning. Als je een ander huis koopt, moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde wel weer voor het nieuwe huis gebruiken. Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek helemaal aftrekken van de inkomstenbelasting.

Overbruggingskrediet

Staat je huis langer te koop dan gedacht of is de verkoop nog niet volledig afgerond? Dan kun je gebruik maken van een overbruggingskrediet. Met een overbruggingskrediet kun je de verwachte overwaarde gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Als je het oude huis hebt verkocht, dan los je het overbruggingskrediet af met de verkoopopbrengst.

Verbouwing financieren

Overwaarde kun je ook benutten voor het verbouwen van je huis. Dit kan door de hypotheek te verhogen. Natuurlijk moet de hypotheekverstrekker wel akkoord gaan met de verhoging van je hypotheek. Op het moment dat je hypotheek verhoogd wordt, nemen je maandlasten namelijk toe. De hypotheekverstrekker zal kijken of je de nieuwe, hogere maandlasten daadwerkelijk kunt dragen.

Hypotheekrente verlagen

De hypotheekrente wordt voor een deel bepaald door de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde van je huis. Hoe groter dit verschil in positieve zin, hoe minder risico de hypotheekverstrekker loopt en hoe lagere hypotheekrente mogelijk is. Niet bij elke hypotheekverstrekker kun je de overwaarde gebruiken om de hypotheekrente te verlagen.