De derde dinsdag van september stond weer in het teken van Prinsjesdag. Voor woningeigenaren komen er de nodige veranderingen aan. In deze blog lichten we de belangrijkste wijzigingen toe.

Geen overdrachtsbelasting meer voor jongeren

Ben je jonger dan 35 jaar, dan hoef je vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen. Voorheen betaalde je als koper 2% overdracht van de aankoopsom. Dat scheelt al snel duizenden euro’s. Deze nieuwe regel geldt niet alleen voor starters. Ook als je al een koophuis hebt, dan kun je eenmalig van deze regeling gebruik maken.

Voorwaarde is wel dat je zelf in de woning gaat wonen. Koop je een huis en ga je er niet zelf wonen, bijvoorbeeld als belegger, dan ga je juist meer belasting betalen, namelijk 8%.

Kostengrens NHG wordt €325.000

De kostengrens van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt wederom. Dit jaar ligt de grens op €310.000. Komend jaar stijgt de NHG-grens naar €325.000. Voer je energiebesparende maatregelen door, dan kun je zelfs een maximale hypotheek krijgen van €344.500. De extra 6% moet dan wel volledig worden uitgegeven aan energiebesparende maatregelen.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Ook voor tweeverdieners wordt het aanvragen van een hypotheek eenvoudiger. Het laagste inkomen gaat meetellen voor 90% i.p.v. 80%. Hierdoor kunnen tweeverdieners meer lenen. In november komt er definitief uitsluitsel over het wetsvoorstel.

Studieschuld telt minder zwaar mee bij hypotheekaanvraag

Vanaf januari tellen studieschulden minder zwaar mee bij de aanvraag van een hypotheek. Waardoor de hoogte van het hypotheekbedrag omhoog gaat. Momenteel wordt er een vaste rekensom gebruikt voor het wegen van de studieschuld. Komend jaar wordt de wegingsfactor gekoppeld aan de gemiddelde rente van de studieschuld  over 5 jaar. Ook voor dit wetsvoorstel komt in november uitsluitsel.

Schakel de hulp van Govaert in

Heb je vragen over wat de veranderingen voor jou betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking. Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen.