Het demissionair kabinet heeft op Prinsjesdag een aantal plannen onthuld voor de woningmarkt. Veel concrete plannen voor het oplossen van de woningproblemen zijn er nog niet. Mogelijk komt daar nog verandering zodra er een nieuw kabinet is geformeerd. Lees verder voor de veranderingen die wel worden doorgevoerd.

1 miljard investering in 10 jaar

Het kabinet heeft toegezegd om de komende 10 jaar 1 miljard euro te investeren in woningbouw. Dat moet bijdragen aan de doelstelling om in 2030 900.000 extra woningen te hebben gebouwd. De investering komt neer op 100 miljoen euro per jaar. Daarmee wilt het kabinet een impuls geven aan de bouw van betaalbare woonruimte.

De focus zal liggen op betaalbare huizen. Met name goed nieuws voor starters. Het effect van de extra investering zal het tekort aan huizen niet oplossen, maar het is een stap in de goede richting.

Private lease 100% doorberekend

Per 1 april 2022 wordt 100% van het private lease contractbedrag geregistreerd bij het BKR. Momenteel is dat nog 65%. Deze wijziging houdt in dat mensen met een private lease auto minder hypotheek kunnen krijgen dan nu.

Vrijstelling overdrachtsbelasting wordt voortgezet in 2022

In 2021 is een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting ingevoerd voor starters tot 35 jaar. Ook is het begrensd op woningen tot €400.000. Deze vrijstelling wordt voorgezet in 2022, maar wel met enkele aanpassingen. De belangrijkste is dat kopers bij de notaris een verklaring moeten ondertekenen dat ze de woning zelf gaan gebruiken als hoofdverblijf.

Verduurzaming van woningen

Ook duurzaamheid staat hoog op het lijstje van importantie. Het kabinet stelt meerdere potjes beschikbaar voor het verduurzamen van woningen. Eén daarvan is het Nationaal isolatieprogramma met een budget van 514 miljoen euro. Ook voor hybride warmtepompen is een budget, 288 miljoen euro. Voorheen moest dit bedrag door de woningeigenaar worden voorgeschoten. Voortaan wordt er gewerkt met tegoedbonnen.

Schakel de hulp van Govaert in

Heb je hulp nodig bij de aankoop of verkoop van je huis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis advies dat volledig is afgestemd op de recente ontwikkelingen in de markt en op jouw persoonlijke situatie. Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen.