In januari 2023 was er voor het eerst in negen jaar sprake van een daling van de huizenprijzen. De huizenprijzen daalden met maar liefst 6,4%. De gemiddelde prijs van een huis is met 447.000 euro toch ver buiten bereik van de gemiddelde alleenstaande starter.

Uit cijfers van taxatiebedrijf Calcasa blijkt dat alleenstaande starters slechts 3,4 procent van de koopwoningen in Nederland kunnen financieren. Voor starters die gezamenlijk een huis willen kopen is de situatie anders. Deze groep starters hebben gemiddeld een hypotheek rond 360.000 euro waardoor ze bijna veertig procent van de huizen in Nederland kunnen financieren.

Momenteel is de gemiddelde woningprijs is nog ruim 400.000 euro. Daarnaast, door de gestegen hypotheekrente zijn de maandlasten zo hoog dat starters nog steeds behoorlijk veel moeten verdienen.

Starters die op zoek zijn naar een huis onder de twee ton kunnen zich het beste richten op huizen in Friesland, Groningen, Zeeland of Limburg. Dit terwijl provincies zoals Noord – en Zuid – Holland en Noord – Brabant relatief duur zijn en daarom het beste gemeden kunnen worden door starters.

De verwachting is dat de dalende huizenprijzen ervoor zorgen dat de positie van starters zal verbeteren, maar niet significant. Er moet nog veel gebeuren om de stijging van de afgelopen vijf jaar goed te maken.