Het jaar 2021 is voorbij gevlogen. Gelukkig hebben we veel huizenzoekers en woningverkopers kunnen ondersteunen bij hun (zoek)tocht. De maand januari is altijd een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar, maar ook zeker om vooruit te kijken. In deze blog lees je onze terugblik en verwachtingen.

Huizenaanbod

In het laatste kwartaal van 2021 werden meer huizen verkocht dan in het eerste kwartaal, 3.009 om 586 woningen. De verwachting is dat het aanbod beperkter gaat worden. Potentiële kopers kunnen momenteel kiezen uit 1,3 huizen, blijkt uit de krapte-indicator van het NVM.

Hypotheekrente

De verwachting is dat de hypotheekrente een kleine stijging gaat doormaken van maximaal 0,5%. Dat is wel afhankelijk van de inflatie. Blijft deze stijgen, dan bestaat de kans dat de ECB gaat ingrijpen, waardoor de hypotheekrente meer zal stijgen.

Verkoopprijzen

In 2021 hebben de huizenprijzen een stijging doorgemaakt van circa 20%. En de huizenprijzen zullen blijven stijgen. Het aanbod blijft dalen, waardoor er meer betaald moet worden om een huis te kopen. Banken voorspellen een stijging van ten minste 10%. Eind 2021 was de gemiddelde prijs €481.000. Dat zou een prijs van €530.000 betekenen.

Bieden boven de vraagprijs zal nog vaker regel dan uitzondering worden.

Verkooptijd

De verkooptijd is in 2021 al teruggelopen van 26 dagen naar 20 dagen. Door de toenemende krapte op de woningmarkt wordt verwacht dat de verkooptijd nog verder zal teruglopen.

Schakel de hulp van Govaert in

Heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw huis? Of juist bij het aankopen van een nieuwe woning? Wij hebben jarenlange ervaring en geven passend advies voor jouw woonsituatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies dat volledig is afgestemd op de recente ontwikkelingen in de markt en op jouw persoonlijke situatie. Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen.