De woningmarkt is nog steeds overspannen. En er wordt niet verwacht dat daar op korte termijn verandering in komt. Dan is het fijn om een aantal tips te hebben die jou helpen bij het uitbrengen van een goed en reëel bod. Lees deze blog met handige tips.

Een goede voorbereiding

Ze zeggen niet voor niets; een goed begin is het halve werk. In de huidige markt worden huizen vaak snel verkocht en vaak voor een hoge prijs. Dat maakt het extra belangrijk om goed voorbereid te zijn voor een bezichtiging/bod.

De hoogte van het bod

Er zijn een aantal zaken die de hoogte van jouw bod bepalen. Allereerst is er de maximale hypotheek. Doe onderzoek naar jouw maximale hypotheekbedrag. Dit kadert je zoekgebied af en voorkomt teleurstellingen o.b.v. prijs.

Andere zaken die van invloed zijn op de hoogte van het bod zijn; hoe lang staat de woning te koop, heeft de verkoper al dubbele lasten, hoe groot is de concurrentie. Alles samen bepaalt de hoogte van het bod.

Good will kweken

In deze tijd is het des te belangrijker om good will te kweken bij de verkopende partij. Schrijf een persoonlijke motivatie waarom het huis perfect geschikt is voor jou. Niet geschoten is altijd mis. En misschien geeft een positief gevoel van de verkoper wel de doorslag als biedingen dicht bij elkaar liggen.

Denk na over de voorwaarden

Aanvullende voorwaarden kunnen voor de verkoper van groot belang zijn. Informeer altijd goed naar de gewenste datum van overdracht en eventuele aanvullende eisen. Ga waar mogelijk akkoord met de aanvullende eisen. Soms kan het ook lonen om als koper geen aanvullende voorwaarden te weerleggen. Doe dit uiteraard alleen als je zeker weet dat je het kan veroorloven.

Wees actief

In een tijd waar woningen binnen een aantal dagen worden verkocht i.p.v. in weken is het zaak om als eerste van nieuwe, te koop staande woningen op de hoogte te zijn. Houd je ogen en oren open. Stel zoekopdrachten in op huizenwebsites en houd social media en makelaars in de gaten. Het inschakelen van een aankoopmakelaar is in deze markt aan te raden. Door hun netwerk zijn ze vaak als eerste op de hoogte van woningen die in de verkoop gaan.

Laat je bod opvallen

Maak van je bod geen rond getal, maar ga er net iets boven zitten. Eén bod van €401.123 valt meer op dan 5 biedingen van €401.000. Het bod is nagenoeg gelijk, maar zal er toch voor zorgen dat het meer onder de aandacht komt.

Schakel de hulp van Govaert in

Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen. Wil je meer tips of hulp bij het kopen van een woning. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.