Het initiatief van het Waarborgfonds Eigen woningen (WEW) om zzp’ers al na 12 maanden een hypotheek te laten kunnen afsluiten met behulp van een inkomensverklaring is een succes. Onderzoek wijst uit dat ruim 1000 zzp’ers met succes een hypotheek hebben aangevraagd. Daarnaast laat het onderzoek zien dat inmiddels 15 geldverstrekkers de inkomensverklaring accepteren. Het WEW pakt met deze goede cijfers gelijk door en ontwikkelen op dit moment acceptatiekaders om andere ondernemingsvormen ook te laten profiteren van de mogelijkheid een verantwoorde hypotheek binnen 12 maanden af te sluiten. 

Wat is de inkomensverklaring?

Voorheen konden ondernemers pas na 3 jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Doordat de WEW, de organisatie achter de NHG, de inkomensverklaring heeft ontwikkeld kan dat nu al na 1 jaar. Het ondernemersinkomen wordt door onafhankelijke experts vastgesteld aan de hand van de aangifte inkomstenbelasting, jaarcijfers en andere beschikbare financiële documenten. Wanneer dit is vastgesteld kan de ondernemer het reguliere hypotheektraject ingaan. Hierdoor kan een zzp’er dus al na 1 jaar een woning kopen met een koopsom tot €265.000. Investeer je daarnaast ook in energiebesparende voorzieningen, dan kan dat zelfs tot maximaal €280.900.

Iedereen gelijke kansen

Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW verwoordt het zo: “Wij vinden dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm. Wij willen daarom mét en voor de markt ook acceptatiekaders ontwikkelen voor andere ondernemingsvormen, zodat meer ondernemers toegang krijgen tot een verantwoorde hypotheek. Wij hopen deze in 2018 te introduceren.”

Ondernemers én hypotheekverstrekkers blij

Het eerdergenoemde onderzoek toont nog iets aan, namelijk dat de 1000 zzp’ers die hiermee geholpen zijn erg blij zijn. Dat is natuurlijk logisch. Maar ook de hypotheekverstrekkers zijn blij, zo blijkt uit de woorden van Siebe Hiemstra, Manager Hypotheken bij Aegon: “De beoordeling door een externe deskundige partij, die op geen enkele wijze betrokken is bij de hypotheekaanvraag, borgt de onafhankelijke vaststelling van het ondernemersinkomen. We vinden het fantastisch dat we zo een verantwoorde hypotheek kunnen aanbieden aan startende zzp’ers”.

Meer weten?

Straks dus ook de andere ondernemersvormen. En daar worden wij weer blij van. Want dan kunnen wij eindelijk nog meer mensen blij maken met de koop en verkoop van mooie huizen in Amersfoort en omgeving. Ben jij ondernemer en wil je niet drie jaar wachten tot je een huis koopt? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder (ook als je niet ondernemer bent overigens…).