Een nieuwe woning is één van de grootste aankopen in je leven. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. In dit artikel lichten we toe hoe je voorkomt dat je een huis met verborgen gebreken koopt. Of, als je al een woning met verborgen gebreken hebt gekocht, hoe je dit kunt oplossen.

Onderzoeksplicht en mededelingsplicht

Wie een bestaand huis koopt, koopt de woning in de staat waarin die zich op dat moment bevindt. Dat wil zeggen: inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken.

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Je mag niet blind vertrouwen op wat de verkopende partij zegt, maar moet zelf onderzoeken of er gebreken zijn. Daarentegen heeft de verkoper een mededelingsplicht. Zijn er gebreken bekend? Dan moet dit gemeld worden bij de koper.

Vanaf de eigendomsoverdracht komen eventuele gebreken aan de woning voor rekening van de koper. Er zijn twee uitzonderingen waarin de verkoper toch aansprakelijk kan zijn:

  • – Bij een ernstig gebrek
  • – Bij een gebrek dat de verkoper ten onrechte niet heeft gemeld

 

Voorkom verborgen gebreken

Twijfel je over de staat van een woning, dan kun je deze twijfel wegnemen door het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Bij deze keuring inspecteert een bouwkundig inspecteur de woning op (ernstige) gebreken. Hij kan gebreken ontdekken die tijdens de bezichtiging niet zichtbaar waren.

Het oplossen van geborgen gebreken

Is het koopcontract ondertekend en stuit je op een verborgen gebrek? Dan hoef je dit niet zomaar te accepteren. Is het een ernstig gebrek, waardoor het niet meer mogelijk is om normaal in de woning te wonen? Dan kun je de verkoper aansprakelijk stellen door de mededelingsplicht. Dit kan echter alleen als het gebrek al aanwezig was bij het ondertekenen van de koopovereenkomst.

Een deskundige aankoopmakelaar kan je ook helpen bij het kopen van een huis zonder verborgen gebreken. Door zijn ervaring en kennis weet hij welke zaken extra aandacht nodig hebben bij de woning.

Heb je ondanks alle inspanningen een bestaand huis gekocht en na de eigendomsoverdracht een verborgen gebrek ontdekt? En denk je dat de verkoper hiervoor aansprakelijk is? Dan moet je de verkoper op de hoogte brengen en aansprakelijk stellen. Vereniging Eigen Huis heeft hiervoor een stappenplan bij verborgen gebreken opgesteld.

Schakel een deskundige aankoopmakelaar in

De makelaars van Govaert Makelaardij hebben jarenlange ervaring met het kopen en verkopen van woningen. Ben je op zoek naar een nieuw huis en wil je de hulp van een aankoopmakelaar? Neem dan vrijblijvend contact op. Onze aankoopmakelaars voorzien je graag van deskundig advies!