Er is een mooie tijd aangebroken. Je gaat op zoek naar een nieuw koophuis. Een grote investering waar je de komende jaren zorgeloos wilt wonen. Voordat je op pad gaat is het raadzaam om een en ander op een rijtje te zetten. Hoe bereid je je het beste voor en waar moet je op letten bij het kopen van een woning?
Een goede voorbereiding is het halve werk
De voorbereiding begint al op het moment dat je hebt besloten een nieuwe woning te kopen. Je struint websites af op zoek naar je droomwoning. Daarbij weet je in grote lijnen al waar het huis aan moet voldoen en wat je juist niet wilt. Uit alle te koop staande huizen maak je een selectie van de woningen die je wilt bezichtigen.
Het contact is gelegd en een datum voor de bezichtiging is afgesproken. Om de bezichtiging goed te laten verlopen is het belangrijk om vooraf een lijst op te stellen met eisen en wensen. Met een checklist kun je niks vergeten! En maakt het eenvoudiger om diverse huizen met elkaar te vergelijken. Denk daarbij aan vragen als:
- · Hoe is de indeling? Komt deze overeen met wat je wilt?
· Is het een optie om te verbouwen/uit te bouwen?
· Is apparatuur als vaatwasser/CV ketel in goede staat?
· Zijn er scheuren/vochtplekken? Waardoor zijn deze ontstaan?
· Wat is de staat van de elektriciteit? Zijn er voldoende groepen in de meterkast en genoeg lichtpunten?
· Hoe is het gesteld met de isolatie en ventilatie? Is er dubbel glas aanwezig?
· In welke staat verkeert het schilderwerk?
· Is er recent verbouwd? Denk hierbij aan keuken, badkamer, toilet.
Houd bij de checklist ook rekening met de buurt en de omgeving. Wie zijn de buren? Welke voorzieningen zijn er in de directe omgeving? Hoe zit het met geluidsoverlast van speeltuinen of verkeer?
De bezichtiging
Het moment is daar. Je hebt een checklist opgesteld en gaat naar de bezichtiging. Wat is je eerste indruk? Heb je direct een goed gevoel bij de woning en zie je jezelf er al wonen? Het is verstandig om iemand mee te nemen naar de bezichtiging. Twee weten en zien immers meer dan één. Neem de tijd om alle ruimtes grondig te bekijken en schroom niet om vragen te stellen. Het maken van foto’s en aantekeningen helpt bij de evaluatie achteraf.
Ben je klaar met het bekijken van de binnenkant, vergeet dan zeker niet de buitenkant van het huis. Wat is de staat van de kozijnen, het raamwerk en het schilderwerk? Allemaal punten die van belang zijn voor een compleet totaalbeeld. Ook de omgeving draagt hieraan bij. Loop een rondje door de buurt en ervaar welk gevoel je krijgt.
Evaluatie – vervolg
De checklist, de aantekeningen en de foto’s helpen het eindoordeel van het huis. Ook kun je met de checklist nagaan of de woning aan de je wensenlijst voldoet. Als je meerdere woningen hebt bezichtigd, dan is het een goede graadmeter om de woningen te vergelijken.
Ben je na de evaluatie nog steeds overtuigd van de woning? Neem dan contact op voor het afspreken van een tweede bezichtiging. Tijdens deze bezichtiging kun je vragen stellen die uit de evaluatie naar voren zijn gekomen of die je de eerste keer bent vergeten.