Elke verkoper van een woning wilt een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Elke huizenkoper wilt uiteraard zo min mogelijk betalen. Maar hoe bepaal je nou de waarde van je woning? In deze blog leggen we het uit.

De waarde van een huis berekenen

Er zijn een aantal manieren om de waarde van je eigen huis te bepalen. Houdt bij elke wijze wel rekening met de staat en uitvoering van het huis. Zorg ervoor dat het zoveel mogelijk overeenkomt met het te (ver)kopen huis.

Het kadaster

Bij het kadaster kun je informatie kopen over de woning waarin je interesse hebt. Met een kadastraal bericht eigendom weet je hoeveel de huizen in de straat hebben gekost. Bekijk welke woning het meest recent is verkocht en je hebt een goede graadmeter.

Prijs per vierkante meter

Een andere optie is het berekenen van de prijs per vierkante meter. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op Funda en noteer de verkoopprijzen en woonoppervlakte van huizen in de straat. Deel de verkoopprijs door de totale woonoppervlakte en je hebt de prijs per vierkante meter.

Huizen in de buurt

Hebben meerdere woningen dezelfde staat en uitvoering, dan kun je deze woningen ook als vergelijkingsmateriaal gebruiken. De waarde van de woningen zal dan niet veel uiteenlopen.

WOZ-waarde

Via het WOZ-waardeloket kun je snel en kosteloos de WOZ-waarde achterhalen. Nadeel van deze methode is dat de peildatum op januari van het vorige jaar ligt. De waarde is niet altijd actueel.

Wat bepaalt de waarde?

Het belangrijkste aspect voor de woningwaarde blijft de locatie. Staat een huis in een bepaalde gemeente of een bepaalde wijk, dan stijgt of daalt de waarde. Andere aspecten die ook meewegen bij de waardebepaling zijn; de staat van de woning, woonoppervlakte en perceeloppervlakte.

Waarom moet ik de waarde laten bepalen?

Als verkopende partij ben je niet verplicht om een waardebepaling uit te voeren. Als kopende partij heb je wel een officiële waarde taxatie nodig. Deze heb je nodig om aanspraak te maken op een hypotheek. De hypotheekverstrekker wilt zekerheid dat het verstrekte geldbedrag niet hoger is dan de waarde van de woning. Zonder taxatie geen hypotheek.

Schakel de hulp van Govaert in

Wij zijn een erkend NVM makelaar in Amersfoort en gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen. Maar we kunnen ook ondersteunen bij de taxatie van een woning. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.