Je bent toe aan de volgende stap en gaat het huis verkopen. Door de afgelopen jaren hypotheek te hebben afgelost of doordat de woning meer waard is geworden houd je overwaarde over. Een bedrag wat je op verschillende manieren kunt benutten. In deze blog lichten we toe hoe je overwaarde kunt besteden.

Opties om overwaarde te benutten

  • • Een nieuwe woning kopen
  • • Een verbouwing financieren
  • • Verhuizen naar de koopwoning van je partner
  • • Verhuizen van koopwoning naar huurwoning

Een nieuwe woning kopen

Heb je overwaarde en ga je een nieuwe woning kopen, dan moet je de overwaarde gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning. Dat wordt de bijleenregeling genoemd. De overwaarde blijft drie jaar geldig voor de bijleenregeling. Na deze periode kun je weer op de normale manier een hypotheek afsluiten en gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek van de volledige lening.

Ga je samen met je partner kopen en verkopen jullie allebei een woning met overwaarde? Dan moeten beide overwaardes inbrengen in de nieuwe woning.

Het grote voordeel van het inzetten van overwaarde bij het kopen van een nieuwe woning is de lagere hypotheek die je nodig hebt. En hoe lager de hypotheek, hoe lager de maandelijkse hypotheeklasten.

Een verbouwing financieren

Om de overwaarde van het huis te kunnen gebruiken is het niet altijd om de woning te verkopen. Je kunt ervoor kiezen om een verbouwing te financieren met de overwaarde. Je kunt de overwaarde vrijmaken door de hypoheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Het vrijmaken van de overwaarde zorgt wel voor hogere maandlasten. De geldverstrekker zal een nieuwe controle uitvoeren of de hypotheek verantwoord is.

Verhuizen naar de koopwoning van je partner

Verkoop je een koopwoning en ga je bij iemand anders intrekken, dan kun je de overwaarde niet gebruiken voor een nieuwe koopwoning. Het bedrag van de overwaarde zal dan op jouw bankrekening worden gestort. Houdt er wel rekening mee dat je in 2020 maximaal €30.846 belastingvrij kunt sparen. Boven dit bedrag moet je belasting betalen.

Verhuizen van koopwoning naar huurwoning

Verhuis je van een koopwoning naar een huurwoning, dan ben je vrij om de overwaarde te besteden zoals je zelf wilt. Maar let wel op; ga je binnen drie jaar toch weer kopen, dan moet je de overwaarde gebruiken voor de bijleenregeling.

Advies over verkopen en de overwaarde

Wil je jouw woning verkopen en wil je advies over het gebruik van de overwaarde? Neem dan contact met ons op en wij zullen het verkoopproces op een duidelijke manier toelichten.