Heb jij hem al ontvangen? De WOZ-beschikking? Elk jaar bepaalt de gemeente opnieuw de waarde van onroerende zaken (huizen, andere gebouwen, percelen en grond). Deze taxatie gaat uit van het bedrag dat een pand of een stuk grond bij verkoop op de eerste dag van het voorgaande jaar bij verkoop zou hebben opgebracht. Ook dit jaar is de WOZ-waarde – door de stijgende huizenprijzen – weer flink gestegen. Dat een WOZ-waarde stijging niet altijd nadelig hoeft te zijn, bespreken we in deze blog. Govaert is namelijk altijd bereid om te zoeken naar creatieve en niet-alledaagse oplossingen.

Voor- of nadeel afhankelijk van situatie

  • Laten we vooropstellen dat zowel een hoge als een lage WOZ-waarde voor- en nadelen heeft. Dit is helemaal afhankelijk van je woonsituatie. Ga je een huis kopen of juist verkopen? Of blijf je zitten waar je zit? Wil je verbouwen? Dan is nu het moment om ‘gratis’ een extra lening aan te vragen. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
  •  
  • De nadelen van een WOZ-waarde stijging

  • Diverse belastingen stijgen
  •  

De WOZ-waarde vormt de basis voor diverse belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), het eigen woningforfait en de schenk- en erfbelasting, maar ook afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting.

Wat zijn de voordelen van een hoge WOZ-waarde?

Lagere hypotheekrente

De geldvertrekker kijkt voor het bepalen van je hypotheekrente naar de verhouding tussen de waarde van het huis en de hoogte van een hypotheek. De zogenoemde risicoklasse. Wanneer de geldverstrekker meer risico loopt, wordt de rente hoger. Je betaalt hiervoor een renteopslag. Hoe minder risico, hoe lager de rente. Nb: hypotheken met NHG garantie zijn uitgesloten, want hier wordt één rentetarief gebruikt.

Goedkoop geld lenen

Wanneer de ‘gratis’ taxatie van de gemeente aangeeft dat jouw huis overwaarde heeft, dan kun je hiermee naar de bank of kredietverstrekker stappen voor een zogenaamd WOZ-krediet. Dit is een flexibel krediet tegen een variabele rente. Daarnaast is er geen taxatierapport nodig en komt er ook geen notaris aan te pas. Het WOZ-krediet geeft recht op een bepaald leenlimiet, maar je hoeft niet het gehele bedrag op te nemen. Vergelijkbaar met een doorlopend krediet, maar goedkoper omdat het huis als onderpand dient. De rente op de WOZ kan fiscaal worden afgetrokken als je het geld voor de woning gebruikt. Hiermee kunnen verbeteringen of verbouwingen worden gerealiseerd. Zo is lenen nog goedkoper.

Tussentijds hypotheekrente verlagen

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt de hypotheekrente vastgelegd. Pas aan het einde van een rentevaste periode wordt de renteklasse bijgesteld. Bij een hogere WOZ-waarde kan een huizenbezitter tussentijds de risicoklasse aanpassen. De klant moet hier wel zelf een verzoek voor indienen. Ook kun je de hypotheekrente verlagen door extra af te lossen.

Hogere verkoopopbrengst

Uiteraard kan er ook altijd voor worden gekozen om de woning te verkopen. Voor huizenbezitters die op het punt staan van verkopen is een hogere WOZ-waarde goed nieuws. Door in te spelen op de hogere WOZ-waarde krijgen ze een goede prijs voor hun woning. Potentiele kopers baseren een openingsbod namelijk vaak deels op de WOZ-waarde van een woning.

Alles onder één dak bij Govaert

Bij het kopen en verkopen van een woning komen veel zaken kijken waar je als consument wellicht geen tijd of kennis van hebt. Een huis kopen of verkopen doe je niet regelmatig. Zeker als je dit voor de eerste keer gaat doen, dan heb je behoefte aan ondersteuning en advies van een makelaar die niet alleen het hart, maar ook het huis op de juiste plek heeft. Govaert helpt met het kopen én verkopen in Amersfoort en omgeving.

Ben je geïnteresseerd in het kopen of verkopen van onroerend goed? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we kijken op welke wijze we jou het beste kunnen helpen.